2020-06-26
Walther SSP ska den här artikeln fördjupa sig i många aspekter av vapnet. Walther har varit mycket tillmötesgående och svarat på många av mina frågor, de har också tillhandahållit en del bilder. Till min hjälp har jag även haft svenska återförsäljare i form av Karl Olsson och Staffans Vapen som vänligt ställt upp och svarat på frågor. Vill också tacka den skytt som lånat ut sin pistol för fotografering, en skytt som på just sitt exemplar har en Rink-kolv och inte standardkolv.
Historik
Carl Walther GmbH grundades 1886 i Tyskland av mannen med samma namn. Företaget är därmed det mest anrika av de moderna sportpistoltillverkarna. Till att börja med tillverkade företaget tävlingsgevär, men 1908 gav man sig an att börja tillverka semiautomatiska pistoler. Så som många andra under den här tiden provade man sig fram med en mängd olika kalibrar och typer för att se vad som fastnade. 1929 lyckades man etablera en modell som senare skulle utvecklas till en av de mer ikoniska pistolerna under 1900-talet. Modellen ifråga var en pistol för polisen kallad PP och därefter 1931 en modell för kriminalare, PPK. Walther
PPK har etsat sig fast i populärkulturen genom James Bond. Liten kuriosa är kanske att en av de pistoler som vi kanske också associerar med Bond är en luftpistol, Walther LP53. Tanken var inte att den skulle se ut som någon futuristisk rymdpistol, utan var helt enkelt vad som fanns till hands vid fotograferingstillfället. PP modellen var en billig pistol att massproducera med pressad plåt, men som även var pålitlig och hade en hög kvalitet. Det gjorde att företaget fick god renomé och att de fick uppdraget att ersätta P-08 Luger med P38 som därmed blev wehrmachts sidovapen. Efter kriget låg fabriken i ruiner i vad som numera var sovjetiskt ockuperat område. Fritz Walther omlokaliserade företaget till Ulm och produktion kunde startas igen 1953. De militära kontrakten fortsatte och 1957 fick de en order om att utrusta den västtyska armén med pistoler. Denna typ av kontrakt är i regel mycket lukrativa och eftertraktade av tillverkare då det är möjligt att sälja vapen i stora volymer. Längre fram i historien, men som vi får byta spår på nu, kommer andra viktiga modeller som P5, P99 och PPQ. Men tillbaka till precisionsspåret.
Ett tecken på vad som komma skulle fanns parallellt längs vägen med polisvapnen. Här kan vi finna ett batteri med tävlingspistoler. Walther var tidigt på banan och hade mer eller mindre en enda konkurrent i segmentet, Colt Woodsman från 1915. Det första Walthers tävlingspistoler var en .22lr kalibrig pistol Walther Olympia I. Pistolen baseras i grunden på stommen från Walther modell 6, en 9mm pistol som Walther hade försökt men inte lyckats sälja in till armén. Underhållande nog behöll man samma ordning på serienummer från modell 6 över till Olympia, så Olympiapistolernas serienummer börjar på strax över nr 1000. Vid de olympiska spelen 1932 rönte Olympia I stora framgångar och bedriften upprepades med Olympia II 1936. Olympia II producerades ända fram till 1944, mitt under brinnande krig i Europa. Modellen börjar sedan tillverkas under licens av flera företag och länder under licens, bland annat Hämmerli 1952, ett företag vi kommer knyta an till igen lite längre fram.
Fritz Walther dör 1966 och lämnar över till sin son Karl-Heinz, och företaget inriktar sig i allt högre grad på sportskytte. Backar vi bandet något så släpps modellen OSP 1961 och röner även den stora framgångar i tävlingar. Walther är vid det här laget en stabil och etablerad aktör på sportpistolmarknaden. OSP följs av modellen GSP år 1968, ett vapen vars modellbeteckning och grundläggande designprincip finns kvar även idag, över femtio år senare. År 1993 köptes företaget upp av en annan aktör, Umarex Sportwaffen. Namnet Walther är dock kvar och har numer en mycket lång och anrik historia.
Så är vi slutligen framme vid Walther SSP. Pistolen är i grund och botten ett helt nytt vapen, så mycket av historien hittills har mer handlat om de erfarenheter som Walther har när de går in i arbetet med modellen. Med tanke på sin historia fanns det mycket erfarenhet och kunskap att luta sig tillbaka på. Walther hade sedan länge tre modeller av pistol ute på sportpistolmarknaden. OSP i .22 kort, samt GSP i .22lr och .32. Den grundläggande designen gjordes på 1960 talet och därmed går det att säga att designen var väl beprövad, men något daterad. När ISSF 2005 ändrade sina regler för rapid fire skytte och man inte längre tillät omslutande kolvar och .22 kort, så blev plötsligt OSPn helt utdaterad. Den kvarvarande modellen GSP var inte riktigt lika konkurrenskraftig i förhållande till konkurrenterna i toppskiktet längre. Det var dags att utveckla en ersättare. Men snarare än att bli en ersättare till OSP och GSP så blev SSPn Walthers high end pistol. Än idag går det att köpa en nytillverkad Walther GSP med en uppdaterad och lite mer modern modell, men det går tydligt och lätt att se anorna från ursprungsmodellen från 1970 talet.
Man hade identifierat några specifikationer med GSPn som man upplevde som problematiska. Thomas Bretschneider på Walther beskriver anledningarna som följer: "Pistolen var för tung för damskyttarna, handledsstödet är väldigt kort, liksom pipan. Avståndet mellan pipan till siktbladet var för stort och därmed uppstod en önskan om att designa en “super-sportpistol” för alla toppskyttar."
Tanken var som sagt att ersätta GSPn helt och hållet, och eftersom GSPn erbjöds i .32 så förberedde man för detta även i SSPn. Dimensionerna var anpassade så att pipa, slutstycke och magasin skulle passa även för den kalibern. Det visade sig lite svårare att lösa en hammarlös striker till pistolen och Sven Martini på Walther säger att VD och säljavdelning då lade ned idén om en modell i .32. Men tekniska utmaningar var inte nödvändigtvis den enda orsaken. Ungefär samtida med detta köpte Walther företaget Hämmerli, därmed fick säljavdelningen ytterligare en sportpistol att sälja, SP20 RRS 22, som också har ett växelsats till .32.
Då SSPn ströks från .32 skulle den med andra ord inte ersatta GSPn fullt ut, men det skulle visa sig att den inte behövde ersätta GSPn alls. Sven Martini menar att de inte tappade några försäljningssiffror på GSPn och det verkade inte logiskt att sluta sälja en framgångsrik modell. Det betydde att GSP också fanns kvar även i kaliber .32 och därmed fanns det inte något direkt tryck på att utveckla en SSP .32. Ur det perspektivet är GSPns fortsatta framgång en av många anledningar till att vi inte fått se en .32 SSP, vilket självklart hade varit en mycket intressant modell att se på marknaden. Men det är tänkbart att det fortfarande fanns utvecklingskostnader och troligen en mer begränsad marknad för sådan modell, så beslutet får vi ändå anta är fullt rimligt.
SSPn började så säljas år 2007 och kom med en elektrisk avtryckare 2010. Jag har fått lite olika försäljningsnummer på SSPn från de två personerna jag varit i kontakt med på Walter. Sven Martini säger att världsförsäljningen ligger på ungefär 2000 SSP, medan Thomas Bretschneider menar att siffran ligger på 800. I relation till övrig försäljning på Walther så svarar Sven Martini såhär: “The part of the sporting weapons in our company is about 30%. The SSP has about 10-15% of the sport weapons sales.”
Designkonceptet bakom SSPn var att utveckla en pistol som hade alla tänkbara fördelar som medgavs inom det fastslagna reglementet. Längsta möjliga pipa, maximalt handledsstöd, fullt justerbart grepp. Sven Martini:
“We want to have an outstanding gun, what had a lot of very practical differences to all the other pistols in the market: Adjustable grip for every size, longest barrel for highest accuracy, hammerless striker for no movement before the shot leaves the muzzle, adjustable air dampening recoil system, removable rear sight unit for different users and different disciplines, basic weight under 1000g, no problems with the dimensions in the control box with all grip sizes and positions.”
Versioner SSP
SSP Standardversionen och har genomgått några mindre finjusteringar sedan introduktionen för att förenkla hantering och få bort småproblem. Sedan 2010 är vapnet att betrakta som oförändrat. Under rubrikerna tillförlitlighet och underhåll finns det några kommentarer som gäller vapnen mellan år 2007 och 2010. Säljs med kolv, antingen i trä eller greppvänlig syntet.
SSPE är mer eller mindre exakt samma vapen, kom 2012 men med skillnaden att modellen har elektrisk avtryckare.
Det är också fullt möjligt att för 2-3 000 kr extra kunna få pistolen i ett än mer personligt utförande. De som tycker att en pistol ska se ut som en pistol och inte en häftapparat kanske här rynkar lite extra på näsan. Själv anser jag dock att allt handlar om vapnets funktion. Sportskyttevapen är inte tänkta att vara några carry vapen, utan dedikerade verktyg för snabbhet och precision på en extremt hög nivå. Då kan man ta andra friheter med utseendet så länge det passar själva utövningen. Titta bara på det allt mer populära skidskyttet och de gevär som skyttarna har där, eller ett modernt luftgevär från exempelvis Walther eller Feinwerkbau. Om du vill ha en pistol från Maister shop så ska du kontakta återförsäljaren med dina önskemål.
Utformning och ergonomi
Med tanke på att SSPn är konstruerad för att dra nytta av alla max-mått är det sjävklart att vi här kan hitta en hel del spännande tankar och idéer. En rent visuell inspektion ger oss uppfattning att detta är ett ganska solitt och tungt vapen men skenet bedrar. Detta är ett av de lättaste vapnen som finns på marknaden, utseendet till trots.
Som tidigare nämnt valde Walther att försöka maximera vapnet och konstruerade den så att den precis skulle gå in under ISSFs reglemente. Bland annat har pistolen den maximalt tillåtna piplängden om 153 mm. Det går självklart att diskutera hur mycket de där sista millimetrarna faktiskt gör, men jagar man de där sista millimetrarna på tavlan kanske det inte skadar. Nackdelen med en längre pipa är en högre rekyl. På SSP dämpas rekylen detta med ett pneumatiskt dämpningssystem. Man tar in luft genom en ventil på framsidan av vapnet och som hjälper till att motverka rekylen.
Pipans längd gör att Walther behövde flytta bak magasinet en god bit bak på vapnet. Valet blev då att magasinet matas in från toppen av vapnet och går ned i kolven. Magasinets placering långt bak gör att man får en god balans och vapnet känns lättare, något som kan passa damskyttar, vilket framförs av såväl Walther själva som Karl Olsson. Om du istället föredrar ett tyngre vapen, eller ett med balansen skiftad framåt kan du öka vikten genom att montera på vikter på skena framtill och plattor på sidorna. Att magasinet sitter i kolven skapar också konsekvensen att du får en något grövre kolv och man får “mycket pistol i handen” som Karl Olsson uttryckte det. Men till skillnad från AW93 som också har magasinet i kolven, så erbjuder SSPn justeringsmöjligheter såväl i sidled som handledsvinkel. Kolven följer med från fabrik och är väl tilltagen med ordentligt med stöd.
Siktbladet sitter placerat väldigt långt bak och för att klara det maximala längdkravet på längden av visirlinje sitter kornet placerat lite oväntat långt bak på pipan och ser kanske lite underligt kantigt ut vid första anblick. Faktum är att kornet går att vrida på och har tre sidor med olika bredder. Det gör att vapnet levereras med ställbart korn från fabrik. Här är det utan tvekan så att någon tänkt till lite extra.
Siktbladet är som att förvänta rikt på justeringsmöjligheter och ger användaren stor frihet att passa in för sin egen skjutstil. Det som är lite extra spännande är kanske att hela siktbladsgruppen bak är lätt att montera bort och byta ut till en annan. Syftet med detta är att kunna byta mellan ett för att skjuta rakt på, som i fält, och ett att skjuta ballong. Något som kan hävdas sparas på de skruvar som justerar siktbladet. Om du känner att detta är något för dig får du vara beredd på att lägga ungefär 1000 kr på detta.
Magasinspärren är placerad på kolvens sida stor och rejäl, lätt att hitta och manipulera. På den svenska marknaden är det sexskottsmagasin som gäller. På det exemplar jag har fått möjlighet att fota medföljde ett magasin för fem skott och ett som var anpassat för sex skott. Det övre magasinet på bilden.
SSP är försedd med säkring, stor, tydlig och enkel att manipulera vid de tillfällen då detta skulle vara relevant.
Avtryckargruppen är precis så som du kan förvänta dig i det här segmentet fullt justerbar på alla tänkbara vis med förtrycksvikt, längd, ja allt du kan tänka dig vilja justera. Vad gäller modellen med elektrisk avtryckare avtryckaren är fullt justerbar och elektromagnetisk. Detta innebär att det alltid exakt samma vikt oavsett temperatur och luftfuktighet. Utöver detta blir slitaget på delarna extremt litet och Walther hävdar att det håller för 500.000 skott. Mycket exakt och distinkt avtryck och framförallt konsekvent, vilket självklart är önskvärt. Avtryckaren är programmerbar och säg att du önskar att trycket ska väga in på 1050g för lite marginal. Du kan då programmera förtrycket till exempelvis 1020g och sedan är det bara 30g kvar. Detta gör också att följande skott är lätta, vilket kan vara bra för snabbpistol eller och fält. Batteritiden är enl Walther 5000 skott, men om pistolen ligger länge kommer det precis som alla andra batterier långsamt ladda ur. Laddas med mini-usb och håller enligt Karl Olsson 3-5000 skott.
Kvalitet och tillförlitlighet
Känslan av kvalitet på pistolen är exceptionell, det känns tydligt att Walther har tänkt igenom den här produkten. Den känns rejäl och inte alls så tung som den ser ut. Den ligger fint och naturligt i handen. Som många andra vapen var det inte en krångelfri start, ett rykte som lite oförtjänt envist hängt kvar. Karl Olsson säger såhär om saken.
“När SSPn kom hade den en del barnsjukdomar så som de flesta andra nya produkter på marknaden. Så om du är intresserad av en begagnad kan det vara bra att veta när den är tillverkad. De flesta felen har troligen redan avhjälpts på de exemplaren, men det kan vara bra att veta. Idag är barnsjukdomarna sedan länge borta och vapnen är i mångt och mycket krångelfria. “
Om du har eller ska köpa en pistol, och framförallt magasin, från perioden 2007 och 2010 så kan du tänka på att magasinen ska laddas på ett specifikt sätt. Walther gav 2007 ut en folder där bland annat detta beskrivs. Du ska lägga patronerna omlott, lite svårt att se på den bifogade bilden dock. Konstruktionen var en form av utrymmesbesparing men som sedermera har släppts.
Underhåll
“Om man läser på forum och sådär menar en del att den är svår att plocka isär och rengöra men jag håller inte med om det. Det är några extra steg men det följer med verktyg för det.”
Orden kommer från Karl Olsson som tycker att SSPn har oförtjänt rykte om att vara svår att plocka isär och sätta ihop. Sven Martini på Walther svarar såhär om att vapnet skulle vara komplicerat att montera isär:
“This is not true. The SSP is very easy to disassemble, just because of the different construction(all the other sportpistols base on the idea of the GSP), it seems like that. When i teach shooters how to open the SSP, they mostly confirmed me, that it is also easy to do, what they didn't expect before. Rumours are very tough sometimes. Just try to change a firing pin in an other pistol and compare it to the SSP.... You will see, what i wrote about.”
Bifogar här en länk till en video på youtube som visar hur demonteringen ska gå tillväga, så kan du avgöra själv. Vill i detta sammanhang återigen lyfta fram att jag själv inte äger eller har ägt en SSP. Det är enkelt att komma åt alla relevanta ytor att grovrengöra och inspektera utan någon större demontering, vilket gör det enkelt att underhålla vapnet för vardagligt bruk. En liten folder från Walther själva kallad SSP News beskriver att:
“in order to preserve its technical superiority, the SSP needs to be cleaned regularly. Depending on the kind of ammunition used, the SSP should be cleaned every 1000-2000 shots”
Några mindre detaljer har ändrats sedan den gjordes, men är fortfarande aktuell enligt Sven Martini. Vad gäller service och reservdelar så hävdar Walther själva att detta användaren inte behöver tänka på detta så mycket. Sven Martini igen:
“The SSP doesn't need a replacement of parts regularly. If you use your SSP very often, means about 20.000 shots a year, I would let it check from a gunsmith once a year, otherwise every 2-3 years is enough. Replacements of parts are only necessary when they cause trouble.”
Karl Olsson beskriver det såhär:
"Byt gärna rekylfjädern en gång om året. Den enda andra slitagedelen att tala om är slagstiftet."
Sammantaget är min bild att vapnet är enkelt att grovrengöra utan större svårigheter. En mer rejäl genomgång görs med något större intervall och då har du ändå tid att sitta ned i lugn och ro och demontera vapnet. Ur det perspektivet är demonteringen av vapnet inte en dealbreaker. Det är emellertid så att ju mer komplext det är att demontera ett vapen, desto längre in kommer det sitta hos skytten att rengöra vapnet grundligt.
Pris
Walther SSP tillhör det absoluta toppskiktet av vad en pistol i detta skikt och med tanke på de funktioner som pistolen erbjuder så kan man helt klart klassa den som prisvärd i kategorin. Ger du dig på modellen med elektronisk avtryckare får du dock vara beredd att kosta på dig lite mer. På auktioner har SSPn varit en ganska sällsynt pistol så det är lite svårt att få en riktigt ärlig och exakt bild av hur begagnatmarknaden ser ut, men under våren 2020 gick en SSP för ca 18.000kr inklusive avgifter motsvarande för en SSP-E var 22.000kr.
Nypriser jämförelse:
SSP ca 24.000kr
SSP-E ca 29.000kr
FWB AW93 ca 28.000kr
Pardini SP ca 25.500kr
Benelli MP90 ca 21.000kr
Morini ca 27.000kr
Match Gun ca 21.500kr
Precis som jag skrivit i tidigare djupdykningsartiklar om Feinwerkbau AW93 och Benelli MP90 vill jag påstå att samtliga ovanstående vapen i detta segmentet är riktigt bra vapen. Alla vapen har sina egenheter, fördelar och nackdelar. Är du en person som gillar att skruva och pilla, eller en person som bara vill att allt ska funka. Samtliga av vapen på ovanstående lista har en mycket hög och i mångt och mycket jämförbar kvalitet. Vill du jämföra kvalitet ska du snarare jämföra nedåt och titta på prisklassen mellan 10-20 000kr och kan då hitta större skillnader mellan vilka funktioner som finns med och inte. Lillebror GSP är väl kanske det närmsta steget, men det känns ganska svårt att motivera att köpa en ny GSP när en ny SSP inte kostar så farligt mycket mer och är en betydligt mer uppdaterad konstruktion. Jag skulle argumentera att den enda anledningen skulle vara om man ville skjuta .22 och 32 i samma plattform.
Återförsäljare av SSP i Sverige är Karl Olsson och Staffans vapen.
Summering
Då jag själv inte äger SSP tar jag tacksamt emot dina erfarenheter om du har några, att komplettera med. Med det sagt kan jag säga följande. Det är en mycket prisvärd pistol av hög kvalitet i det övre segmentet kaliber .22 pistoler. Enkel att sköta och underhålla. Som sig bör erbjuder den skytten många möjligheter vad gäller i avtryck och möjlighet att förändra kolvens placering och vapnets balans.
Jag hoppas att läsningen varit dig till nytta och att du som är intresserad av att skaffa en SSP har hittat något matnyttigt, men kanske även du som redan äger en. Min förhoppning är att kunna fortsätta erbjuda liknande djupdykningar även i andra vapen, något som dock kompliceras av att jag inte äger eller haft möjlighet att djuptesta andra. Jag är dock intresserad av samarbeten så har du någon annan modell och kan bidra med lite insikter om just ditt vapen och dess historik är det varmt välkommet, så kan vi fördjupa oss i fler vapen.
/
För mindre än 20kr per månad blir du en månadsgivare till Pistolskytten. För att kunna fortsätta utveckla, göra fler tester (det kostar att skicka utrustning kors och tvärs över landet) och hålla sidan uppe på nätet behöver sajten stöd. pistolskyttens patreon. Alternativt en engångsdonation via paypal. Ett stort tack till mina stödjare och till dig som läst denna artikel. Hoppas den gav dig nöje!
Stefan
Comments