top of page
Skribentens bildPistolskytten

Vilken ammunition ska jag välja?


Hur viktig är ammunitionen du väljer?


När det handlar om skytte vill du så långt som möjligt minimera eller eliminera de variabler som ligger utanför dig själv. Det vill säga allt som introducerar oberäkneliga avvikelser som i slutänden påverkar din träffbild. Som skyttar har vi överlag mycket låg tolerans för fel på utrustningen, det gäller även ammunitionen. För att verkligen vara säker på att få det resultat som passar just dig och ditt vapen är det kanske bäst att ladda själv. För andra räcker det alldeles utmärkt att använda köp-ammo.


Faktorer som avgör, precision och pålitlighet.


Storleken på gruppen är hörnsten i att välja ammunition. En stor grupp gör att det är svårt att få in de högre poängen oavsett hur själva träffbilden placeras i tavlan. En tät grupp gör det möjligt att ställa siktet bättre, samt även se vilka fel som kan ha gjorts vid avfyrningen.

För de som skjuter på kort tid blir det viktigt att ammunitionen inte orsakar vapenfel då det sällan finns tid att åtgärda ett sådant under pågående moment. Självklart vill vi aldrig ha vapenfel, men en precisionsskytt har bättre förutsättning att hantera ett trilskande vapen. Vapen tillverkade med mycket hög precision och små toleranser kommer vara mer känsligt för val av ammunition. Andra vapen vapen käkar allt du stoppar i dem. Vi ska komma ihåg att alla tillverkare av vapen tillverkar sina vapen efter egna specifikationer, vilket påverkar hur de interagerar med ammunitionen.


All ammunition är inte skapt lika


Det är lätt att tänka att all ammunition är likadan inuti, men det finns en mängd variabler här som kommer påverka skyttet eller träffbilden. Mycket är att betrakta som standard men det finns fortfarande en hel del inte helt obetydliga saker som kan variera och göra att en viss typ av ammunition funkar bra medan annan funkar sämre.


  • Kulan. Vikt. Det finns många andra olika kulvikter och alla dessa kommer påverka hur vapnet är att skjuta såväl som ballistiken. Diameter. Det är lätt att tänka att exempelvis alla 9mm kulor är skapade lika, men faktum är att de skiljer sig. Det kan exempelvis handla om att de är .355"/9,02mm eller .356"/9,04mm i diameter. Kulans diameter är relevant utifrån hur loppet på vapnet är. Är det för mycket eller lite utrymme runt kulan kommer det påverka hur krutgaserna interagerar med kulan i loppet. Kulan kan också sitta olika långt ned i i hylsan.

  • Hylsan. Storleken på hylsan och därmed patronen kan också variera, återigen med mycket små marginaler. Är du på fel sida av dessa marginaler kan matningsproblem uppstå. Hylsans kvalitet kommer också påverka möjlighet att ladda om den. Vissa hylsor håller en ganska låg kvalitet och kan inte pålitligt laddas om igen.

  • Krut. För att få iväg kulan med önskad hastighet använder vi oss av olika krut och olika mängder av detsamma. Krut kan vara såväl snabbt som långsamt och beroende på hur du väljer kommer kulan, och därmed även vapnet att bete sig på olika sätt.

  • Typ av tändhatt. Det finns tändhattar som är svårare att antända och de som är lättare att antända. Vad gäller rimfire ammunition ex i kaliber .22 kan detta ibland vara en utmaning då tändkrutet kanske inte är jämnt fördelat.

Alla vapen är inte skapta lika


Precis som det finns mängder av faktorer vad gäller ammunition gäller samma när det handlar om vapnet. Det kan handla om stora och synliga saker som piplängd, eller saker som är svårare att bedöma så som magasinläppar. Alla dessa små variabler interagerar med varandra och gör att det är svårt att hitta något som helt enkelt alltid är bäst för alla vapen i alla kategorier.


Priset - vad får jag för dyrare ammunition?


Överlag så är pris inte nödvändigtvis en indikator på bättre precision. Det som ett högre pris kan ge är att ovan nämnda variabler är mer konsekventa, att tillverkarna av ammunitionen gör kontroller och även ser till att hålla sig till låga toleranser. Man ska kunna förvänta sig att varje kula ska bete sig som den föregående och att det inte ska finnas några avvikelser


Precis som vi nämnde i början finns det mängder av variabler som gäller även i tillverkningen av ett vapen. Mängden av kombinationer av variabler är enorm, vilket gör det väldigt svårt att säga någonting specifikt om vad som generellt är bra och dåligt. Det är därför viktigt att du testar olika märken av ammunition i ditt vapen för att se vad som fungerar bäst i just ditt vapen. Vissa vapen sväljer allt du stoppar i den och fungerar som klocka. Andra vapen är mycket känsligare. Men bara för att vapnet fungerar som det ska behöver det inte betyda att träffbilderna är blir bra. Köp ett mindre parti av många olika märken och testa dig fram. Ta god tid på dig och var noga. Det bästa sättet att testa träffbilderna är i en skottstol för att verkligen vara säker på att eliminera din egen avfyrning som en variabel. Har du inte tillgång till en skottstol i din förening kan du höra dig för i kretsen.


Nu har du läst hela inlägget och inte fått ett enda tips på vad som är den bästa ammunitionen. Samtidigt hoppas jag att du fått en större förståelse kring varför det är svårt att ge just ett sådant tips.



Vill rikta ett extra tack till uppmärksam läsare som påtalat ett underhållande stavfel som nu ska vara åtgärdat.


Tack för att du läst denna artikel! Hoppas att den gav dig nöje! Vill du också stödja sidan så att jag kan fortsätta skriva artiklar som du kan läsa? Stöd mig i så fall gärna via pistolskyttens patreon. Alternativt en donation via paypal.


Stefan




872 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page