Vad menas med träning egentligen? Räcker det med att man ställer sig på skjutbanan och skjuter tio serier och sedan åker hem? Hur ser din träning ut och utvecklar den verkligen ditt skytte?
Träning definieras ofta som en planerad, strukturerad målmedveten aktivitet med mycket repetition. Syftet handlar om att förhöja sin kapacitet och bli bättre på den gren man utövar. Beroende på vilken klubb du deltar i finns det lite olika förutsättningar för en sådan strukturerad träning. Om inte tycker jag att du ska försöka föra ett sådant samtal med de ansvariga i din förening. Förhoppningen är att alla ska ha möjlighet att genomföra en strukturerad övning för att utvecklas och förbättras i sitt skytte. En förening kan dock ha mycket begränsade möjligheter att hjälpa alla skyttar vid varje träning. Det kan då vara lämpligt att du som kommit förbi nybörjarstadiet funderar över hur du ska lägga upp din träning.
Pistolskytte är en individuell sport och träningen tenderar att bli väldigt individuell, men det är fullt möjligt och i många fall rent av att föredra att öva på enskilda moment och utvärdera tillsammans. Momenten som krävs för att hålla en hög nivå på skyttet är applicerbart för alla skyttar oavsett nivå. Självklart finns det skillnader i olika discipliner och där kan det också därför vara viktigt att tillsammans hitta den bästa träningsformen för just den disciplin som du vill fokusera på.
En grundläggande idé är med träningen är att automatisera flera processer så att mindre mental energi behöver läggas på dem när väl man ska skjuta. Det handlar om allt från att hantera vapen i en säker riktning till andning. Att lära sig att du kan stå och bara panga på banan och hoppas att du träffar på rätt ställe, det ger kanske en viss träning, men den är allt annat än systematisk. Snarare kommer det kosta dig pengar och du kommer börja undra efter ett tag varför bättre resultat uteblir. Istället bör du fundera på vad det är som du vill göra bättre, vad ska utvecklas för att nå dina önskade resultat?
Hur ska man göra då?
Välj ut enstaka moment av och träna på dessa innan delarna sammanfogas till en helhet.
Skapa en tydlig målbild för din träning. Vad är det som ska uppnås idag, nästa vecka, denna månad och denna säsong? Att sätta upp ett mål kräver dock lite eftertanke. För att ett mål ska gå att utvärdera måste det vara specifikt, det ska vara vara så konkret att du vet exakt vad du ska göra för att uppnå målet. Målet ska vara mätbart så att du vet om du har uppnått målet eller ej. Målet ska också vara realistiskt att genomföra inom avsatt tid, och därmed att sluttiden är bestämd. Det kan låta enkelt, men sätt dig ned och försök att specificera ett tydligt mål så ska du se att det inte alltid är så enkelt. Betänk även att bara för att ett mål är enkelt att mäta betyder det inte att det är det som faktiskt ska mätas. Ett exempel: "Högst 10% av träff på tavlan ska vara utanför 9an innan kretstävlingen". Det här är väldigt mätbart, men det säger inte så mycket om hur det ska gå till för att nå detta mål. Vad var det som skulle utvecklas, göras bättre och utvärderas som gjorde att målet kunde uppfyllas? Självklart kan mål som dessa vara slutmål, men det bör finnas någon form av genomtänkt metod och delmål som ska hjälpa dig nå till detta mål. Ett exempel på saker att bearbeta kan vara att lyften ska hamna på rätt ställe i målet varje gång eller att kunna torrklicka utan att kornet flyttar på sig.
Skjut inte mer än nödvändigt. Det låter nästan så kontraproduktivt att man ryggar tillbaka. Men faktum är att skottet är det (näst) sista steget i en hel serie av andra färdigheter, alla vilka påverkar hur skottet verkligen går. Om de andra delarna inte sitter så spelar själva skottet mindre roll. Då står du där på skjutbanan och tillverkar hylsor. Öva på att hitta rätt skjutställning, andning, lyfta och hitta rätt till målet. Träna fingerrörelser och bara röra avtryckarfingret och då på ett korrekt sätt. Pratar vi dynamiskt skytte kan det vara att öva på magasinbyten eller veta var en simulerad skadad arm ska vara för att inte räknas som stöd. Det finns mängder med saker som går att träna på som har med skyttet att göra, men som inte går ut på att faktiskt avfyra ett vapen.
Räkna inte poäng i första hand. Träffbilden är det primära, bygg träningar kring att hålla en god träffbild och minimera felavfyrningar. Självklart finns det dock tillfällen då poängen är det relevanta men det är inte det primära. En liten grupp som ligger vid sidan om centrum går justera in antingen genom att skruva lite eller hitta en annan riktpunkt.
Kompensera inte. Framförallt precisionsskytte handlar om att göra samma sak på samma sätt hela tiden. Om du lyckas med att göra exakt samma sak gång på gång, kommer skotten att träffa på samma ställe på tavlan. Med andra ord ska du undvika att börja kompensera. Vad menar jag med det? Jo, en tankeprocess som: "Oj, nu gick skottet lågt, nu måste jag tänka på att hålla upp!" När man då håller upp för nästa skott händer en av tre saker. Det första är att skottet går väldigt högt, du har överkompenserat. Det andra är att skottet hamnar på samma ställe som innan kompensationen, vilket kommer upplevas fruktansvärt frustrerande. Det tredje och sista utfallet är att skottet faktiskt träffar där det ska, vilket på vid en första anblick kan verka bra, men långsiktigt istället kan vara kontraproduktivt. Varför skulle det vara dåligt att skottet nu hamnar där det ska? Problemet ligger i att du nu gör en förändring i själva förutsättningarna, du stoppar in nya variabler och det blir allt svårare att identifiera vilken av variablerna som orsakar problemet. Det finns mängder med hjärnspöken som börjar fara när träffarna inte hamnar där de ska. Hur föreslår jag att du löser det då? Antingen så var det bara ett enstaka skott som du drog iväg på grund av en muskelryckning, det händer alla, fortsätt som vanligt. Alternativet är att börja om. Backa bandet hela vägen. Kontrollera skjutställning, grepp och börja om. Du kommer inte träffa bättre bara för att du vill träffa bättre, du måste förändra något i grundförutsättningarna.
Mängdträning. Gör allt ovanstående så ofta du kan. Fördelen är att det går att göra en hel del övningar hemma, och vissa flera går alldeles utmärkt att göra helt utan vapen.
/
Tack för att du läst denna artikel! Hoppas att den gav dig nöje! Vill du också stödja sidan så att jag kan fortsätta skriva artiklar som du kan läsa? Gör som Ulf Johansson och Tobias Linder, stöd mig gärna via patreon, pistolskyttens patreon. Alternativt en donation via paypal.
Stefan
Comments