top of page
Skribentens bildPistolskytten

Single action & double action

Uppdaterat: 20 sep. 2020

Det finns olika typer av avtryckarfunktion och de fungerar på lite olika sätt. Kanske har du någon gång sett en gammal westernfilm där någon revolverman står och spänner upp hanen med vänster hand och skjuter snabbt som tusan. Har du funderat på varför han gör det? Det här hänger ihop med single- och double-action.


Single action army. Bild public domain

Vi ska nog backa bandet ända tillbaka till dessa 1800tals revolvrar för att förklara konstruktionen från grunden. Principen är relativt enkel. På dessa gamla revolvrar så gjorde avtryckaren en enda sak, den släppte ned en fjäderuppspänd hane. Var hanen inte uppspänd gjorde avtryckaren ingenting, du kunde klämma på den ända till haven dunsta bort om du så ville. Den här funktionen kallar vi för Single-Action, eller SA. Ville du avfyra vapnet var du med andra ord tvungen att spänna upp fjädern till hanen först med hjälp av en andra hand eller tummen eller hur du nu vill. Det kan vara värt att poängtera att när hanen spänns upp på en revolver, oavsett system, kommer cylindern rotera ett steg. En nackdel med single-action systemet är att det är svårt att manövrera hanen snabbt när man har det behovet. Det är här revolvermansexemplet kommer tillbaka. Vi ska komma ihåg att vapen i första hand har varit konstruerade för polisiär, militär användning, i vissa fall riktade till civila marknaden och då främst självförsvar. I situationer som dessa kan det vara viktig att snabbt kunna dra sitt vapen och avlossa ett skott. Vi kan titta på en video med en lite ålderstigen men snabb Jerry Mucilek som skjuter single action. För att slippa det extra momentet med att spänna upp hanen började man senare konstruera vapen med en avtryckare som inte bara fäller hanen, utan också kan spänna upp dess fjäder. Vi kan jämföra med Mucilek där han skjuter rekord med double action. Resultatet blir dramatiskt annorlunda och kan avfyras med relativ snabbhet med lägre skicklighetsgrad, vilket kunde vara relevant när man snabbt vill utbilda personal eller riktar sig till en amerikansk självförsvarsmarknad. Videoexemplen kanske är lite extrema, men det är ganska enkelt att se att handhavandet med single-action skiljer sig från double-action.


Att spänna upp hanen med hjälp av dra avtryckaren bakåt kräver en annorlunda konstruktion. För det första måste första delen av fingerrörelsen spänna upp den fjäder som ska fälla hanen. I regel är den här fjädern relativt tung (även om det finns sätt att lätta på, men det blir en annan artikel). Men som vi beskrev tidigare, är funktionen spänna hane sammanlänkad med funktionen rotera cylinder, detta mekaniska arbete kommer med som ett brev på posten. Det extra arbetet är litet i förhållande till att spänna fjädern, men värt att ha i åtanke. Revolvrar i double-action är konstruerade på ett sådant vis att avtryckaren måste färdas en längre sträcka än vid rent single-action avtryck, vilket hjälper till, tänk en längre hävstång helt enkelt.

Avvägningen är dock att fingrets placering på avtryckaren kan komma att flytta sig genom avfyrningsrörelsen, vilket i sin tur kan påverka precisionen beroende på hur skicklig skytten är.


Faktum är att den absoluta merparten av revolvrarna du finner idag har både single- action och double-action. Du har med andra ord valet vilken funktion du vill använda. Det gör att du kan skjuta fort med double-action, men med mer precision med single-action, förutsatt att du har tid på dig. På moderna revolvrar är single-action avtrycket i regel bra även om vapnet har möjlighet att avfyra double action. Det finns vissa revolvrar idag, så som Kimber K6 som är DAO, dvs double action only. Det finns helt enkelt ingen hammare synlig för dig att spänna upp.


Double-action och single-action handlar dock inte endast om revolvrar, det kan lika gärna handla om semi-automatiska pistoler också. Funktionen är den samma, men med den extra funktionen som kommer av namnet. Semi-automatisk, den är nästan automatisk. Det första skottet måste du spänna upp hanen på med hjälp av muskelkraft på en single-action pistol. Det kan du göra antingen med hjälp av att fälla hanen, eller dra manteln bakåt (som då drar med sig hanen). När du avlossat ditt första skott kommer manteln att röra sig bakåt, och ta med sig hanen och spänna upp den åt dig, redo att avlossa nästa skott. På en double-action pistol kan du helt enkelt använda avtryckaren direkt, då hanen spänns upp precis som på en double-action revolver. Dock har du samma nackdel, avtryckaren behöver göra en ganska lång resa från sitt främre läge till tryckpunkten.


Ytterligare en nackdel för många semi-automater är att avtryckaren inte lägger sig i sitt bakre läge när du spänner hanen, vilket normalt är fallet på en revolver. Du slipper fövisso spänna upp fjädern, men sträckan måste du fortfarande röra fingrarna, vilket betyder att fingrets placering på avtryckaren kan flytta på sig genom avfyrningen. I sammanhanget kan det vara värt att påtala att det här är relevant att ha en kort reset på avtryckaren. Det vill säga den sträcka du behöver flytta fram avtryckaren igen efter att skottet har gått, för att komma tillbaka till tryckpunkten och kunna avfyra ett nytt skott. 

När vill man då ha double-action? Som tidigare sagt så är double-action ett sätt att göra ett vapen snabbare att skjuta verkanseld med. Det handlar i regel om militär, polis eller självförsvar i de länder där detta är aktuellt. Vissa vapen, såväl revolvrar som semiautomater har ett rent DAO tryck, som inte sällan är väldigt tungt, och syftet där är delvis att undvika oavsiktliga avfyrningar. Det finns dock grenar där double-action står på kravlistan, men inget av dem finns inom pistolskytteförbundet. En semi-automat med double-action blir då inte nödvändigtvis relevant. Däremot är det en extrem fördel med double-action på en revolver  om du ska skjuta i snabba grenar som fältskytte eller militär snabbmatch. Det är mer eller mindre inte görbart med single-action.


/

Tack för att du läst denna artikel! Hoppas att den gav dig nöje! Vill du också stödja sidan så att jag kan fortsätta skriva artiklar som du kan läsa? Gör som Ulf Johansson och Tobias Linder, stöd mig gärna via patreon, pistolskyttens patreon. Alternativt en donation via paypal.


Stefan





2 117 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page