top of page
Skribentens bildPistolskytten

SIG Sauer Romeo Zero



Som svensk är det ganska naturligt att hålla Aimpoint nära hjärtat. Men sanningen är ju den att det finns många fler tillverkare därute. Allt hänger på vad köparen tänkt sig att använda rödpunkten till. SIG Sauer tillverkar inte bara vapen utan även egna rödpunktssikten. Dagens objekt är ett ultrakompakt rödpunktssikte i instegsmodell.

SIG Sauer Romeo är ett väldigt lätt sikte och väger in på endast 14 gram. Mycket tack vare materialval då det är polymer hela vägen det handlar om. Linsen är utan förstärkning, parallaxfri och även den av plast, så den kan vara känslig för repor. För den som känner att den vill ha lite extra stöd finns en medföljande stålram som ger något extra stötskydd.


Pistolen passar Shield RMS-c och J-Point "footprint". Det vill säga positionen för skruvhålen, så kolla vad som passar ditt vapen eller om en adapterplatta behövs. Siktet är har samma stippling som SIG 365 och 365XL för en "integrerad look".

Med i förpackningen följer det med en hel del användbara saker. Nycklar, skruvar, en liten plastbit som tätar mellan vapnet och siktet, ett batteri, ett stålhölje för den som önskar och så såklart själva siktet. Stålhöljet har jag valt att inte montera.



När siktet monteras varnas för att inte dra skruvarna för hårt. Det är lätt att se att hela siktet flexar något när jag tar i lite väl hårt vilket i minsta fall påverkar träffbilden. I värsta fall kan det permanent skada siktet. Det räcker med de två stora skruvarna för att hålla siktet på plats. Med i bild finns också en skruv i mitten av ovansidan och en på siktets vänstra sida. Dessa är för att justera in punkten till rätt position i höjd och sidled. Det var enkelt att justera in siktet så att sikte och träffbild matchar, men jag läste manualen noga flera gången innan jag körde igång.


När siktet ska monteras lägger man dit en film mellan siktet och vapnet. Siktet är nämligen öppet i basen vilket gör mig lite smått skeptisk till hur bra det fungerar i extremt våta förhållanden. Den skytt som räknar med att vara ute och skjuta oavsett väder ska troligen välja en annan modell.


SIG hävdar en batteritid på över 20 000 timmar. Siktet kommer med en batterisparfunktion som stänger av rödpunkten om det inte registrerat rörelse de senaste 2 minuterna. Så fort pistolen rörs därefter så kommer rödpunkten att slås på igen. Smart och gör att batteriet kan hålla väldigt länge. Sig hävdar att det ska hålla i 10 år. I manualen står det också en en uppsjö av fantastiska garantier som gäller för produkten, men såklart enbart i USA.



Skulle allt skita sig och batteriet ta slut finns det en backup-skåra längst bak på siktet vilket gör det möjligt att använda kornet. Själv upplever jag dock att den ligger fruktansvärt lågt och att skjuta utan pricken blir svårt. Att byta batteri kräver redskap och att skytten har koll på hur hårt den skruvat fast siktet till att börja med.



Rödpunkten finns i 3 och 6 MOA och ljusstyrkan är ställbart i 8 lägen. På min sitter en 3 MOA och jag tycker det känns bra för det jag använder den för. Däremot är det inte helt enkelt att slå av och på rödpunkten då av och på knappen sitter skyddad bakom glaset och under huven. Det är även den knappen som skytten stegar sig genom de åtta olika ljuslägena. Inte helt praktiskt. Dessutom skriver SIG med stora arga bokstäver i sin manual att man ska akta sig noga för att inte nudda glaset när man är därinne och petar. Lättare sagt än gjort.


Fönstret är en kompromiss, det är ganska litet vilket helt klart påverkar möjligheterna att få en god bild, samtidigt ger det en slimmad profil.


Pricken är inte helt perfekt utan blir gärna något stjärnformad, i huvudsak upplever jag det på de starkaste inställningarna. Samtidigt blir det plågsamt uppenbart att det är osmidigt att ställa in ljusstyrkan när ljusförhållandena varierar kraftigt. Det är ytan precis ute i toppen av fingerspetsen som får jobba och fingret fyller större delen av utrymmet under huven. Dessutom behöver jag ta bort fingret för att kunna se hur ljusinställningen är just nu. Med knappar på sidan (eller var som helst egentligen) hade det varit enkelt att se vad som händer för varje knapptryck.



Vad gäller hållbarhet med mera ska jag vara försiktig att uttala mig. Även om den har suttit på pistolen ett tag har den skjutits relativt sparsamt. Dessutom är det en .22lr pistol som rödpunkten sitter på och därmed kan jag inte uttala mig om stryktåligheten 9x19 skytte över tid. Vidare har jag inget intresse av att kasta mig runt barrikader med detta sikte och är ganska säker på att det inte skulle må bra av allt för mycket av den varan.



Polymerramen har ett mycket greppvänligt mönster vilket gör att det är enkelt att manövrera manteln. Med det sagt så skulle jag montera dit stålramen om detta var det främsta sättet jag spände upp manteln på. Det ger lite extra stadga.



Ett Romeo Zero kan i skrivande stund (2023-07-12) hittas för 2300 kr vilket är en väldigt tilltalande prislapp. Det är en välfungerande rödpunkt till en budgetlapp, vilket helt klart uppskattas. För mer pengar får du såklart sikten med fler och bättre funktioner. Enklare än såhär blir det knappt inte, men ibland är enkelt alldeles gott nog.


+ Låg prislapp.

+ Lätt att montera och passar många vapen.

+ Litet och kompakt.


- Linsen känslig för repor.

- Onödigt svårt att justera / stänga av på pricken.

- Måste montera bort hela siktet för att byta batteri.


Okänt vid testtillfället: Faktisk batteritid och stryktålighet. Tack för att du läst detta test. Jag hoppas kunna lösa fler tester av rödpunkter framöver och kunna fylla i lite kompletterande information. För att kunna hålla sidan igång långsiktigt behövs stöd. Alla bidrag är välkomna, stora som små. Läs mer om hur du kan stödja bloggen här!

Återigen, tack för din tid!


Stefan




294 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page