Listan över features på SIG Sauer P322 är både intressant och imponerande.
Slimmad tjänstevapenmodell i .22 lr.
20 skott i magasinet.
Redo för rödpunkt.
Gängad pipa.
Hammare i stället för striker fire så som många pistoler har börjat bli idag.
Pris 8000kr.
Det här låter utan tvekan som något som lockar många så då är det helt klart givet att det ska testas. Ett stort tack till generalagenten Fondprodukter och Jaktia som gjort testet möjligt. En fem minuters lång video om pistolen finns tillgänglig för mina patreons som ska ha ett mycket stort tack för sitt stöd!
För den som inte är så insatt, vad är det med ovanstående lista som gör den så speciell? För dig som är insatt, klicka här för att hoppa vidare.
Redo för rödpunkt, eller optics ready, innebär rent kort att pistolen är förberedd för montering av rödpunktssikte. Det har blivit allt vanligare när det kommer till grövre kalibrar men mer ovanligt när det kommer till pistoler i .22lr. Det finns dock pistoler med räls så som på så vis erbjuder samma möjligheter, Volquartsen och Ruger MK IV Tactical är exempel på sådana vapen.
Hammer fire är ju egentligen inget märkvärdigt på en .22a men när det kommer till just tjänstevapentyp är det numera allt vanligare med striker fire. En fördel som ibland lyfts fram vad gäller hammer fire är att avtryckaren i regel är bättre än striker fire.
Gängad pipa lockar de som tänker att det vore spännande att montera dit en ljuddämpare då licensplikten för dessa försvann sommaren 2022. Antingen för kunna skjuta med lättare hörselskydd eller för att störa omgivningen mindre vid skyttet. Rent praktiskt är det inget som går att använda vid tävling men det hindrar såklart inte sugna köpare.
Att kunna ha 20 skott i magasinet sticker helt klart ut då många andra av konkurrenterna så som Glock 44, CZ P-09 Cadet och Ruger MKIV har plats för 10 skott i magasinet, någon tillverkar erbjuder faktiskt 12. Men med 20 skott blir det dubbelt så mycket pang i pistolen med andra ord. Det har dessutom precis blivit möjligt att köpa magasin som tar hela 25 skott.
Allt ovanstående för en prislapp strax under 8 000kr. Summan av ovanstående punkter gör pistolen unik då det inte finns någon annan pistol som innehåller allt av ovanstående i dagsläget. Visst finns det konkurrenter som kommer nära specifikationerna men det faller alltid någonstans.
Så, nu när vi betat av hype och reklamlistan, hur är pistolen då? Jag har provat pistolen tillsammans med ett antal klubbkamrater och nedan är en sammanställning av vad vi kommit fram till.
En bra pistol, nästan...
Ergonomi och kvalitet
Pistolen är väldigt lätt (484g) men känns för den sakens skull inte billigt plastig. Alla upplever pistolen som lätt, men det går också fort att vänja sig vikten. Det som sticker ut i förhållande till vikt är hur solid pistolen känns. Inget som rasslar eller skramlar utan allt sitter tight, något som gör att kvalitén upplevs som god av såväl mig som andra testskyttar.
Kolven saknar helt och hållet möjligheter för inställning eller justering. Helt klart ett minus jämfört med andra nya pistoler som erbjuds med utbytbara kolvplattor av olika former. Med det sagt tycker jag att kolven sitter bra i min hand då den är relativt nätt. En person med grova nävar och långa fingrar kommer nog tycka den känns liten. Stipplingen erbjuder ett stabilt och skönt grepp utan att det kännas som sandpapper i handen.
Säkring och mantelspärr är ambidextriösa och magasinspärren kan monteras från vänster till höger sida. Mycket tacksamt.
Riktmedel
Kornet är avfasat i kanterna, något som drar ned på betyget då jag upplever att siktbilden blir lidande av en sådan lösning. Jag skulle hellre se raka och sylvassa kanter på kornet om jag hade möjlighet. Samtidigt blir det tydligt väldigt fort att det inte handlar om det svarta plastkornet så mycket som fiberoptiken i det.
Fiberoptik hittas både bak och fram på pistolen. På grund av att det sitter ett längre stift fram lyser den punkten starkare. Siktbladet är justerbart i såväl höjd som sida, även om själva skruvarna till detta är försvinnande små.
Avtryckare
Pistolen är utrustad med hammare istället för striker fire, något som borde ge förutsättning för ett bra avtryck. Men häri ligger för mig och många andra den stora besvikelsen. De flesta, med något undantag, ogillade avtryckaren. Potentialen med en hammer fire har man helt misslyckats med att fånga. Det ska villigt erkännas att jag skjutit med pistoler med sämre avtryckare men samtidigt finns det gott om pistoler som har långt bättre. Mer om detta längre fram.
Monterat på pistolen när jag fick den var en rak avtryckare. Med följde också en rundad men det är inget jag personligen föredrar på en pistol som denna. För avtryckets kvalité spelar det heller ingen större roll vilken som används, då inget i själva funktionen förändras, endast ergonomin. Avtryckarna är gjorda i plast något som bidrar till en lite plastig känsla.
Förtrycket är långt och svampigt men avslutas med en ganska distinkt tryckpunkt. Vi var många som upplevde det lätt att hitta tryckpunkten och vila där. Vid själva tryckpunkten finns ett visst kryp, men därefter en tydlig brytpunkt. Det känns ganska långt till avtryckarstoppet och är reseten är otroligt lång något som leder till mycket fingervickande och mindre snygga avfyrningar när tempot dras upp.
Magasin
Att fylla på magasinen går bra. Det finns en medföljande snabbladdare som gör det smidigt att ladda magasinen. När jag blev för ivrig och drog ned patronföljaren för långt ställde sig patroner på tvären och började bråka. Det problemet var enkelt avhjälpt genom att helt enkelt inte öppna upp för mycket utan följa med långsamt. I övrigt hade jag inga problem med magasinen utan jag upplever dem stabila och så rejäla de kan vara när de är gjorda av plast.
Enkel konstruktion
Pistolens konstruktion bygger på enkel blowback och har fast monterad pipa. I detta fallet betyder enkel också beprövad och pålitlig. Rekylfjädern hålls på plats av en liten metallring och ett gängskydd. Manteln är tillverkad av det som SIG Sauer själva kallar som "legering" på sin hemsida. Oavsett vilken legering det handlar om är manteln lätt och har en matt finish som känns som att den lätt blir lite skitig. Under pipan hittar vi en räls för att fästa extra prylar i.
Rödpunkt
Om du inte gillar att sikta med gröna lysande prickar utan hellre vill ha röda går det bra att montera fast ett rödpunktssikte. Montera bort de bakre riktmedlen och montera dit ett sikte som har rätt hålbild (J-Point / Shield RMS). Självklart har SIG själva ett rödpunktssikte kallat Romeo som passar för den som känner sig osäker. Jag har tyvärr inte haft möjlighet att testa rödpunkt på denna pistol men om tillfälle uppenbarar sig kommer jag komplettera artikeln.
Ljuddämpare
Fondprodukter var trevliga nog att ordna med en A Tec wave carbon för testet. Mer om dämpare i en annan artikel. I vilket fall är det enkelt att montera dit. Skruva bort skyddsgängan längst fram på pipan och gänga på ljuddämparen. Även om just denna dämpare är lite stor får jag fortfarande gott ljus i fiberoptiken så det går bra att rikta även om det ser lite underligt ut.
Driftsäker
Jag hade några enstaka problem med matning i pistolen. I felsökning har jag kunnat konstatera att det har handlat om att jag inte fyllt på magasinet på ett korrekt vis. Patroner har helt enkelt inte lagt sig korrekt då jag fyllt på magasinet för slarvigt. I övrigt gick pistolen bra i hundratals skott med en uppsjö olika typer av ammunition.
Nu kommer vi så slutligen frågan vad man ska ha en sån här pistol till.
För precision?
Ärligt talat, nej. Med tanke på vad som skrivits ovan är det kanske inte helt oväntat heller. Avtryckaren är inte distinkt nog och riktmedlen är lite svåra att jobba med. Jag lyckas aldrig samla gruppen bra nog för att det ska kännas som att jag kan rekommendera pistolen till precision. Delvis beror det på att den lysande fiberoptiken som distraherar. Delvis på grund av att kornet är avfasat vilket försvårar att få till tydlig och ren siktbild. Att pipan är relativt kort kan i sig bidra med en sämre precision. Har dock ej testat detta i skottstol eller motsvarande. Vidare är pistolen är så pass lätt att minsta vibration i armen syns direkt i riktmedlen som då vispar runt på tavlan.
För fält?
Det beror lite på hur stationerna ser ut. Är det mycket långa avstånd eller pyttepuckar att skjuta på kommer avtryckaren återigen hämma väldigt mycket. Reseten på avtryckaren känns onödigt lång vilket leder till stora rörelser med avtryckarfingret. Samtidigt känner jag att pistolens vikt och tydliga riktmedel gör att jag kan vara snabbt på målet och när avstånden blir kortare upplever jag träffbilden faktiskt som helt ok. Eftersom pistolen är så pass lätt finns det en del rekyl att fånga upp. Förvänta dig med inte att kunna mata iväg skott med samma hastighet och träffsäkerhet som med en tyngre och rekyldämpad tävlingspistol. Även här kan konkurrenten Ruger MKIV ha en stor fördel i och med sin vikt.
Steel target?
Går säkert fint att skjuta steel target med pistolen. Här blir plötsligt magasinkapaciteten något som lockar. Samtidigt finns här lite av samma nackdel som går att hitta under fältskyttet, nämligen att rekyl och avtryckare gör sig påminda.
Hölster?
Till skillnad från många andra .22or från exempelvis Glock eller andra tillverkare är SIG P322 inte en version av en storformatare så som SIG P320 som man kanske tänker sig. Istället handlar det om en mindre version, samma storlek som 9mm pistolen SIG P365. Tråkigt för den som kanske tänkte sig att det gick att träna samma utrustning som med en P320 till exempel. Det finns dock hölster av enklare att köpa, även om utbudet är ganska litet ännu.
Går den modda?
I dagsläget finns det ingen som erbjuder någon produkt som signifikant uppgraderar pistolen. Det finns företag som tillverkar en avtryckarsko av metall, men det är inget som förändrar det stora problemet nämligen själva avtrycket. Det som dessa avtryckarskor erbjuder är en justerbar längd på förtrycket och ett justerbart avtryckarstopp. Själva avtrycket verkar inte gå att ersätta med något av högre kvalité än så länge. Kolvsidorna går inte byta eller ändra. Vad du ser på bild är helt enkelt vad du får.
Alternativ?
Jag testade en äldre SIG 320 klon .22a parallellt och även om avtryckaren på den pistolen känns sådär har den en helt klart bättre än SIG P322. På plats för test fanns även en Volquartsen Mamba. Den lämnar P322 långt bakom sig vad gäller avtryck och rekylhantering. Det är i sig rimligt med tanke på att en Mamba kostar två och en halv gång så mycket. Ha då i åtanke att det i grund och botten är en Ruger och att Volquartsen gjort sitt namn genom att göra just avtryckaruppgraderingar till exempelvis Rugers .22lr pistoler. En Ruger MKIV kostar inte farligt mycket mer än en P322, har en bättre avtryckare i grunden och kan enkelt utrustas med ett avtryckarkit.
Sammanfattning
SIG P322 är ett attraktivt paket på ytan. Gängad pipa, 20 skotts magasin, optics ready, bra design. Pistolen har dock svårt att leverera då avtryckaren inte lever upp till vad vi svenska skyttar är vana vid. Den är helt enkelt inte vass nog. Prislappen är attraktiv, men den nära konkurrenten Ruger MKIV ligger mycket pass nära i pris och går dessutom att uppgradera med riktigt fina delar. Om du bara ska ha en .22a att tävla i det nationella skyttet är SIG P322 inte den jag skulle rekommendera. Handlar det istället om att kunna skjuta mycket och plinga stålmål, då är det här en utan tvekan en rolig pistol. Vill du köpa den så kontakta närmsta ställe som säljer SIG Sauer.
Stort tack för att du har läst denna artikel! Hoppas att den har varit givande! På tal om givande, bloggen är finansierad av frivilliga donationer till pistolskyttens Patreon. Var gärna med och stötta så kan sidan finnas kvar uppe och fler tester kan göras!
MVH
Stefan
Comments