top of page

Nighthawk Custom Chairman

Nighthawk Custom är ett amerikanskt företag grundat 2004 och har de senaste tjugo åren gjort ett namn för sig med att göra extremt fina pistoler. Deras slogan är "one gun, one gunsmith" och det säger en del om designfilosofin. Lite förenklat går det att säga att Nighthawk Custom har tagit 1911an väldigt långt från där den en gång startade.



För att förstå vad det är som gör Nighthawk speciell är det kanske bäst att börja med en liten historisk inramning (för en längre historik går det att läsa en större artikel här). När det var dags för det amerikanska kavalleriet att skaffa en ny pistol i början av 1900 talet hölls det som brukligt uttagningar. För att göra en lång historia kort så stod John Moses Brown och Colts design av en semiautomatisk pistol som vinnare med sin pistol som sedan gick under beteckningen Colt 1911. Spår av kavalleripistolen ser vi än idag. Greppsäkringen baktill på kolven var en säkerhetsdetalj skapad för att skytten inte ska råka skjuta sin häst när pistolen slänger runt från sitt snöre runt handleden. Det snöret var fäst i en ögla i botten av kolven, en ögla som har försvunnit sedan länge på dagens pistoler. Greppsäkringen däremot var en bra funktion och har stannat.


Vi snabbspolar lite till andra världskriget, en period då miljontals exemplar tillverkades. Produktionen lades ut på flera olika företag utöver Colt så som Ithaka, Remington Rand och symaskinstillverkaren Singer, varav de sistnämndas pistoler idag tingar ett högt samlarvärde. Att låta olika företag tillverka pistoler som sedan blandas ute i fält kan bli en smärre katastrof. Delar från en tillverkare kanske inte passar i en annan och reservdelar skulle kunna bli en stor utmaning. Även om man arbetar utefter samma ritning är det möjligt att maskinerna inte är kalibrerade på samma sätt vilket skapar en intern variation.


För att undvika denna sortens huvudvärk ute i fältet samlade man därför ett antal olika pistoler från de olika tillverkarna. Plockade isär vapnen i småbitar, blandade delarna på ett bord och byggde sedan ihop pistoler utifrån slumpade delar. Kravet var att när man monterat ihop dessa frankensteinpistoler så skulle de fungera. För att det ska kunna vara möjligt krävs delvis en noggrannhet i hur man ställer in sina maskiner, men också att toleranserna fick vara något mer generösa. Slutprodukten blev sålunda en pistol som var driftsäker och där delar kunde bytas ut fritt mellan olika vapen. Häri ligger också en förklaring till varför pistolen fortfarande är så populär även idag. På grund av att den använts så länge och att konstruktion och design är så smidig är den väldigt modulär och det går att byta delar väldigt fritt. När så Nighthawk Custom startade 2004 tittade de på hur 1911 pistolen tillverkats historiskt och beslöt sig sedan för att göra precis tvärs om.



Allt börjar med solida block av stål som sedan CNC bearbetas till delar med mått som är något för stora. Därefter plockar vapensmeden fram sin teknik och expertis och arbetar metodiskt för att passa in alla 46 delarna med varandra. På så vis uppnås en extrem passform men också att varje pistol blir helt unik. För att säkerställa att inga delar blandas ihop på fabriken alla delar med ett serienummer, förutsatt att det är fysiskt möjligt. När vapensmeden är nöjd med arbetet sätter den sin signatur under den vänstra kolvplattan.





Med pistolen följer också en checklista så att det går att se vem det är som gjort vad på vapnet. Vem som har monterat ihop den, vem som testskjutit och vem som gjort den sista inspektionen innan vapnet går till kund. En vapensmed men varje vapen kommer också att kollas av minst fyra par ögon som kollar att vapnet håller rätt nivå.



Tanken med den här nivån av detalj och precisionsarbete är att ägaren inte ska ha anledning att byta något i hela vapnet. Det är färdigt från fabrik och så bra det någonsin kan bli. Skulle ägaren ändå vilja byta något så kommer det med allra största säkerhet uppstå problem med passform åt ena eller andra hållet. Då kan det vara lämpligt att låta Nighthawk själva göra det, vilket såklart kommer med en ganska saftig prislapp om pistolen måste skickas från Sverige.


Föga förvånande är produktionstakten på Nighthawk är låg och den som vill beställa en ny pistol kan få finna sig i att väntetiden ibland kan vara ganska lång. Att dessutom skicka ett vapen från USA brukar vara förenat med ytterligare väntetid på grund av samfrakt med mera. Varje pistol är tillverkad på beställning och varje beställare kan utgå från en standardmodell och därefter göra vilka ändringar som den nu känner för. Företaget heter trots allt Nighthawk Custom.


Den modell som är föremål för dagens test är en Nighthawk Chairman i 9x19. Från början sitter det ett korn av 14 karats guld på pistolen men beställaren har valt att sätta dit en röd fiberoptisk stav istället. Ett köp som sedan inte slutfördes och pistolen kunde därmed köpas ny men med leverans direkt av den nuvarande ägaren. Stort tack till den läsare som valt att låna ut sin fina och nya pistol till mig för test och fotografering.


Hålla och hantera


Känslan är att det är ett rejält stycke metall som hålls i handen. Manteln glider mjukt och lent och sitter otroligt tight i stommen. Med sin långa pipa och mantel väger den in på ungefär 1160 gram vilket är en väldigt behaglig vikt att lyfta och hålla. Som referens kan nämnas att en Shadow 2 väger in på 1330 gram, ca 14 st 124 grainspatroner mer. Balansen i Nighthawken känns god, varken fram, topp eller baktung.



Ytan på Chairman är matt vilket är väldigt snyggt men kommer med nackdelen att minsta fingeravtryck blir synligt direkt på den. Det är ju såklart lite synd då pistolen är väldigt vacker och något som man gärna visar upp. Självklart syns alla sådana fläckar extra tydligt vid fotografering.



Kolvplattorna har en en textur som är lika bekväm att hålla i som den är snygg. De känns mindre aggressiva än de ser ut och ger ett grepp som inte glider.


Kolven är rundad i nedre bakkant vilket ser snyggt ut men är ett ställe där jag personligen tycker om att ha lite extra stöd och support. Det blir några millimeter i botten av kolven där stipplingen försvinner och kolven smiter in i nederkant av handflatan. Det är dock helt klart en smaksak och något som går att vänja sig vid.


Nätskärningen på kolven är tät och fin och landar på rätt sida av vass. Pistolen sitter kvar i handen när man skjuter och skapar inte obehag. Den bakre nätskärningen är något mer avrundad.


Magasinbrunnen är slimmad och guidar lätt in magasinet i vapnet. För riktigt snabba och slarviga omladdningar är det troligen i underkant men för de ändamål den här pistolen är tänkt för räcker det mer än väl. Magasinen glider enkelt ur pistolen men har inte någon fart att tala om. Vidare bygger magasinbrunnen några millimeter på kolven vilket gör att den blir något längre och ligger bättre i handen på mig. Magasinbrunnen är öppen i framkant vilket skapar lite plats för magasinbotten att sticka ut och skapa en liten fingerhylla.


Inpassning


Hur beskriver man en fysisk känsla på bild? Det är en bra fråga och det är svårt att försöka illustrera hur fin inpassningen är på pistolen. Ta mig därför på orden när jag säger att den har en inpassning som matchar priset. Allt sitter tight utan att sitta fast. Att få allt att ligga i linje blir otroligt viktigt när det är dags att plocka isär och sätta ihop vapnet. Ligger det inte i linje går det inte alls, men när det ligger rätt är de istället nästan friktionsfritt och mycket enkelt att plocka isär. Med andra ord, är det svårt gör man fel.


Riktmedel


Jag förstår tanken med att sätta en röd fiberstav längst fram på pistolen. Beställaren har troligen tänkt att det ska vara bra för någon form av snabbt skytte och den nuvarande ägaren kommer sannolikt att byta korn.


Personligen upplever jag det som ett hinder när det kommer till precisionsskyttet. Det är lite svårt att få till en riktigt fint struket korn när det lyser rött där framme. Sedan är det såklart en smaksak, men ett helt svart korn hade både varit mer praktiskt och snyggare. En guldknapp i 14 karats guld hade jag sannolikt stört mig lika mycket på som en röd fiberstav när jag siktar. Däremot hade det estetiskt passat med pistolen i övrigt.


Siktbladet är av god kvalité och erbjuder justering i höjd och sidled. Nighthawk har fräst ned manteln ganska rejält för att det ska sitta så lågt som möjligt. Det är lite oklart för mig varför Nighthawk valt att fräsa ut en förhållandevis djup ficka under siktbladet.



Detaljrikedom elegans



Pipan har en Gold Titanium Nitride coating. Det ger delvis en otroligt läcker effekt men är såklart också gjort för att göra ytan lite mer motståndskraftig mot slitage.


Inga ytor lämnas till slumpen. Mantelspärren är mjukt rundad runt om och känns närmast som sjösten. Att den också sitter fast med en extrem passform är något som både är bra och något frustrerande.

Loggan är liten och diskret vilket håller pistolen ganska ren från vräkiga och pråliga logotyper. Samtidigt lämnas inget orört, även siktbladet har blivit märkt med Nighthawk Custom.

Linjerna är rena, eleganta och snygga. Greppytor såväl fram och bak på manteln är ett plus och de är av en skön storlek, form och djup vilket gör hanteringen smidig. Framtill på manteln har design gått före funktion, några fler serrateringar hade inte skadat. Samtidigt erbjuder portningen i manteln ungefär samma funktion, samt att den lyfter fram den guldfärgade pipan.



Även på ovansidan har manteln lättats vilket blottar den guldfärgade pipan. Manteln har också spår på ovansidan för att reducera blänk.


Högersidan av pistolen är fri från kontroller utan pryds istället av en mycket diskret text samt serienummer.

I uppspänt läge går hammaren ned i en liten försäkning i beaver tailen. På hammaren går det också att se att varenda kant har blivit avfasad för att få bort alla vassa kanter och ytor.


Pipan sitter otroligt tight i bussningen men löper fritt. Inpassningen här är felfri.



Kontroller


Kontrollerna är som att vänta på en 1911 och det är inget som sticker ut åt varken ena eller andra hållet. Däremot är det många små detaljer som har fått mycket uppmärksamhet vilket binder ihop helheten visuellt. Chairman kommer med en enkelsidig säkring av standardstorlek. Greppsäkringen är följsam och inte överdrivet stor eller obekväm. Den går lätt i när jag greppar pistolen. Magasinspärren är tydlig och relativt lätt att manövrera.


Avtryckare



Avtryckaren på 1911 pistolerna har generellt ett mycket gott rykte om sig. Det som skiljer i konstruktionen från många andra pistoler är att avtryckaren går rakt bakåt istället för att vara böja sig. Det innebär att skytten har samma avtrycksvikt oavsett hur långt ned eller upp på avtryckaren den håller fingret. På en avtryckare av mer konventionell typ blir avtrycksvikten lägre ju längre ned på avtryckaren man håller.


Själva infästningen av avtryckaren kan skilja sig något åt och det går i regel att röra en 1911 avtryckare uppåt och nedåt och även något i sidled. Det kan därmed kännas att det finns lite spel i avtryckaren även på mer påkostade 1911or. På Chairman finns ett sådant spel men i jämförelse med andra 1911or är det närpå obefintligt. Det går att med ett tränat finger uppfatta att avtryckaren går att flytta upp och ned men det är extremt svårt att visa på bild. Även här vill jag därför påstå att inpassningen är väldigt fin.


Avtryckaren har en diskret räffling på själva fingerytan vilken ger bra feedback på var fingret ligger. Betrakta den som av normal storlek och bredd. Själva avtrycket är precis så som det ska vara på en bra 1911. Lätt förtryck, distinkt vägg och därefter ett distinkt och krispt bryt. Precis såhär vill jag ha en avtryckare, vilket kanske inte är så konstigt då jag äger en 1911 själv.


Att skjuta


Nighthawk Chairman känns något rappare än exempelvis andra sextummare som BUL Target 6. En uppenbar skillnad är den lättade manteln men det kan finnas ytterligare faktorer invändgt som hjälper till. Däremot är det fortfarande en lång mantel och rekylimpulsen kommer att kännas långsammare än på en pistol med mindre vikt i manteln. Det som jag syftar på med långsam hänger mindre ihop med själva omladdningen i sig och mer om att det är mycket stål som sätts i rörelse när pistolen repeterar. När manteln går i sitt ändläge kommer dess massa ihop med tröghetslagen skicka över detta in i skyttens hand. När så rekylfjädern skickar fram manteln till sitt ändläge kommer pistolen att dippa framåt av precis samma anledning. Ju lättare mantel desto rappare kommer skytten tillbaka till sitt ursprungsläge.


Föga förvånande presterar Chairman väldigt bra på banan. Pistolen skjuter bra och pålitligt jag blir inte besviken i varken precisionen eller tillförlitligheten.


Vård och isärtagning


Att Nighthawk har passat in vapnet exakt märks när det är dags att plocka isär eller ihop pistolen. När alla delar sitter exakt där de ska sitta är de lätta att både plocka bort och sätta dit. Däremot om de sitter minsta lilla fel blir det snabbt besvärligt och det kan vara bra att ha något extra verktyg för att sätta ihop den.

Nighthawk har valt att tillverka en pistol med mycket kort rekylstång trots piplängden. Det är mycket tacksamt då det helt klart förenklar hur lätt det är att sätta ihop och plocka isär pistolen. Jämför med bilde på rekylstången från en BUL Target 6 nedan.

Pipbussningen roterar lätt och det går faktiskt att göra med fingrarna, även om ett verktyg är att föredra. Nighthawk har föredömligt också lagt upp en hel del videos på sin hemsida där de visar hur ägaren ska göra för att plocka isär och sätta ihop sin pistol.


Väska och tillbehör


Pistolen kommer med en skön läderväska med två fack. Där pistolen på ett sätt är diskret så skriker väskan om vad som ligger i. Det är dock snyggt gjort och jag tycker väskan är smaklig. Det finns plats att fästa patchar på på ytterfacket. Väskan har ett större huvudfack för pistolen och ett mindre utrustningsfack på framsidan för den extra utrustning som kan tänkas behövas att tas med till banan.



Väskan är mer eller mindre exakt så stor den behöver vara och lämnar inte mycket extra utrymme. Det går också tydligt att se att det är samma foder till olika pistoler då det finns plats för alla möjliga varianter av pistol, riktmedel och dubbelradiga magasin. För den som känner sig lite sugen går det faktiskt att köpa en Chariman med en stomme som tar dubbelradiga magasin.


Inredningen är gjord av formskuren skumplast som tyvärr är lätt att skada eller deformera. Med tanke på hur fantastisk väskan känns i övrigt så är detta lite tråkigt. När det kommer till att köpa en pistol för den här prislappen tycker jag att det hade gått att lägga några extra kronor på en snäppet vassare inredning.

Med pistoler följer två magasin vilket är ok men ytterligare ett tycker jag kunde fått följa med.


Magasinen som tar tio patroner står lite i kontrast till resten av pistolen för där får företaget med sig såväl logga som företagsnamn. Patronföljare i metall, bottenplatta i plast och vittneshål på sida för att se hur många patroner som är kvar. Jag testade med andra 1911 magasin och de verkade också fungera bra i pistolen.


Pris


Om det inte redan var tydligt i texten ovan så är detta en pistol i det absolut översta segmentet vad gäller tillverkning och känsla för detaljer. Det är svårt att komma upp i ett sådant hantverk och kvalité utan att det också kostar. Å andra sidan menar Nighthawk att de levererar pistolen med livstidsgaranti, vilken gäller pistolen, oavsett vem som äger den. En sådan garanti är dock onekligen ganska komplicerad att hantera ända från Sverige, men samtidigt är Nighthawk väldigt måna om sina kunder. En standard Chairmain utan några extra tillägg ligger i runda slängar på 65 000 kr när artikeln skrivs 2024-08-06. Valutor, import och exportavgifter med mera kan påverka priset. Önskar köparen lägga till och ändra saker kommer prislappen såklart att ändras.


Slutsats


Nighthawk Custom Chairman är absolut en pistol för finsmakaren som inte har något som helst intresse av att kompromissa. Känslan för detaljer, inpassning och finish är enastående. Det är en vacker pistol men som helt klart känns som att den är gjord för att användas. Jag får inte känslan av att det är något som ska läggas i ett skåp och bara tas fram när man vill imponera på gästerna, utan detta är helt klart en pistol som ska ut och känna luften på banan. För precision är det en grym pistol med sin långa visirlinje och krispiga avtryckare. Den kommer dock även till sin rätt även när tempot ökar även om den fortfarande är något hämmad av den långa manteln. Värt att beakta är just väntetiden och att generiska reservdelar från tredjepart troligen inte kommer passa perfekt.


Stort tack till ägaren av denna pistol som gjort det möjligt för mig att testa, skjuta och fota. Vidare stort tack till alla de som sponsrar bloggen och gör det möjligt att hålla sidan igång med nya och fler tester. Har du också något du vill dela med dig av eller stödja bloggen, klicka här eller skicka ett mail!

208 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page