top of page
Skribentens bildPistolskytten

Luftpistol - en översikt

Uppdaterat: 20 sep. 2020


Feinwerkbau Mod 80. Bild från Wikimedia: Jwh at Wikipedia Luxembourg / CC BY-SA 3.0 LU

När jag skriver detta är det långt kvar till vintern, men kylan och de allt kortare dagarna börjar redan göra sig påminda. Utomhussäsongen 2020 börjar för många lida mot sitt slut, mörkret inte medger träning efter jobbet och skjutbanan vinterbonas. Låt oss då ägna lite uppmärksamhet på ett skytte du kan göra hemma i källaren, på vinden eller i garaget. Luftpistol.


Olika föreningar gör på olika sätt och det är det inte säkert att alla skjutit mycket luft. Det kan också vara något man gjorde för länge sen, eller något som man inte tänker på. När du hör ordet luftpistol kanske tankarna ganska fort går till någon gammal Gamo, Diana eller Hatsan från nittiotalet. Självklart är det en del av spektrat luftpistoler men det är givetvis större och bredare än så. Vidare är luftvapnens historia längre än vad många kanske tror. Jag tänker här göra en enkel översyn och snabb historik kring luftvapen. Innan vi kör igång vill jag också lyfta fram att mekanismen på många sätt är densamma mellan luftpistol och luftgevär, sålunda är detta är mycket en historik om luftvapen, men som avrundas med luftpistoler.


En lång historia


De första kända luftvapen kan man datera så långt bak som mitten av 1500 talet. Livrustkammaren i Stockholm har så vitt jag har begripit det äldsta bevarade luftvapnet i sitt museum. De första luftvapnen var faktiskt relativt lika den konstruktion som används idag, en teknik som kallas pre compressed pneumatic, PCP. Man använde sig av en kammare, ett klot eller kägelformat kärl, vilket man pumpade upp luft som då komprimeras och blir hårt trycksatt. Dessa tidiga luftgevär användes faktiskt till jakt av t.ex. hjort och vildsvin. Även idag kan du jaga med luftvapen, beroende på land och lagstiftning, för det går att kräma ut rätt rejält med ös ur ett luftgevär idag. Kolla in svenska FX Airguns Impact MKII eller AirForce Texan som exempel på luftvapen med såväl grov kaliber som hög projektilhastighet. Luftvapen har till och med använts i krig på 1700talet då Österrikiska militären under en kort period använde repeterande Girandoni gevär. Andra exempel på äldre luftgevär kan vara ett brittiskt Pritchard gevär.


Girandoni luftgevär. Wikimedia: M11rtinb / CC BY-SA

Beroende på konstruktion kunde du med välgjorda luftvapen skjuta många kulor per minut jämfört med samtida krutvapen. Så länge luftreservoaren var ordentligt påfylld kunde man lätt skjuta tio skott innan nästa påfyllning så fort som du kunde lägga kulor i loppet. Väljer vi att titta närmre på Girandonigeväret så var det ungefär jämnstort med en musköt och ungefär samma vikt. Däremot hade den en klubbformad luftreservoar och ett tubformat magasin som tog 22 stycken 13mm kulor. En skicklig skytt kunde skjuta av samtliga inom 30 sekunder, med jämförbar genomslagskraft med moderna grovkalibriga pistoler. Jämför vi detta med musköternas krut, kula, laddstake och hela det paketet framstår luftvapnen som ganska fördelaktiga. Samtidigt var det ett större företag att sedan pumpa upp trycket i luftreservoaren igen. Det var dock möjligt att tillverka löstagbara reservoarer och därmed kunna ha flera färdigfyllda sådana att byta mellan allt eftersom man tömde dem.


Fördelarna med ett luftvapen var många. De var tystare än krut, rökfria, blev mindre skitiga av användning, gick att använda i alla väder, gjorde det möjligt att göra långa expeditioner utan att behöva släpa runt på krut. Att de inte ersatte krutvapen helt och hållet beror på att det inte var helt okomplicerat att pumpa upp dem, de var dyrare än sina motsvarigheter i krut och hade trots allt en lägre utgångshastighet. Allt eftersom utvecklingen av krutvapen och framförallt ammunitionen till dem utvecklades blev luftvapnen allt mer hänvisade till den privata och mer rena nöjesmarknaden.


Daisy reklam från 1950talet. Från: https://www.flickr.com/photos/jbcurio/

Under slutet av 1800talet blev luftvapnen allt mer tillgängliga i större skala med klubbar och tävlingar. 1888 lanserade ett företag som senare skulle döpas om till Daisy Manufacturing company sitt första luftgevär, riktat till den breda marknaden. Tekniken hade övergått från luftreservoar till fjäderspända vapen. Skiftet gjorde det relativt enkelt att ladda vapnet manuellt för varje skott, istället för behöva hantera och pumpa upp tryckkärl. Enkelheten i det hela har varit en del i att göra skytte till en populär fritidsaktivitet. När det börjar tävlas så är det mer eller mindre ofrånkomligt att vissa vill ha det bästa som pengar kan köpa, och luftvapen är inget annorlunda i detta avseende. Det betyder ju samtidigt att det möjliggör en utveckling och finpolering av tekniken.



I Europa uppstod det efter andra världskriget en ganska hård fight när det handlar om kvalitativa luftvapen över tid mellan företag som vi även ser i 22lr segmentet; Walther, Feinwerkbau, Pardini, Morini mfl. Resultatet har blivit allt mer förfinade tävlingsvapen och att gamla tekniker plockades fram återigen. Fjäderspända luftvapen har vissa nackdelar. Fjädern och dess smörjning kan bete sig olika beroende på temperatur, speciellt att den kan bli stel om det är kallt. Fjädern, som är en spiralfjäder kan också vrida vapnet under avfyrning. Dessutom ger fjädern en form av rekyl vid avfyrningen när fjädern släpper och slår in i sitt maxläge, något som går väldigt fort och är väldigt stumt. Till skillnad från ett krutvapens rekyl går denna istället framåt, från skytten, vilket leder till att fjäderspända luftgevär har varit notoriska dödare av kikarsikten som inte är konstruerade för just luftvapen. Olika tekniker tillämpades i de bättre segmenten av luftgevär för att eliminera rekyl och vibrationer, men så småningom har fjädervapnen successivt försvunnit inom tävlingssegmenten.


Walther LP-53 från the Internet Movie Firearms Database: Sci Fi Gunner

Vanliga konstruktioner under den här perioden har varit brytgevär och brytpistoler. En pistol som blivit väldigt känd är givetvis Walthers LP-53, kanske mest för sin association till James Bond. Nu var det väl inte tänkt att Bond skulle skjuta luftpistol, men när det var dags för att fota promotionbilder för filmen, fanns inte någon riktig Walther PPK att tillgå, så istället fick det bli fotografens luftpistol. För den som är intresserad dyker dessa pistoler inte sällan upp på auktion och går i regel för ca 3000 kr.



Feinwerkbau Mod 80. Bild från Wikimedia: Jwh at Wikipedia Luxembourg / CC BY-SA 3.0 LU

Nu tar vi steget in och tittar lite mer specifikt på luftpistoler för tävling och lämnar gevären bakom oss. Fjäderspända pistoler så som Feinwerkbaus mod 65 hänger kvar ganska länge och uppdateras över tid till mod 80 och 90. Men fjädrarnas tid var räknad och det första steget tillbaka mot PCP var en mellanladning kallad single stroke piston, SSP som introducerades på luftpistoler i slutet av åttiotalet och hade sin storhetstid under nittiotalet.


Walther LPM-1 Bild från the Internet Movie Firearms Database: Commando552

Feinwerkbau släppte sin första SSP pistol 1988 i form av FWB 100. Med stora konkurrenter som Pardini K58 och Walther LPM-1. Som kuriosa kan nämnas att LPM-1 också hittat in i filmernas värld, nämligen Star Wars Episode 1, där som en laserpistol. Precis som sina fjäderbaserade föregångare var skytten tvungen att med muskelstyrka spänna upp vapnet inför varje skott med hjälp av en arm under pipan. När armen spänns komprimeras luft i en cylinder som sedan släpps när man avfyrar vapnet. Resultate blev att rekyl nu mer eller mindre var eliminerat, samtidigt fanns det ett antal baksidor med den här typen av konstruktion. Fortfarande var det så att skytten med muskelstyrka måste spänna upp vapnet för varje skott, vilket kan vara uttröttande under tävling. Själva vapnet blir ganska tungt på grund av cylinderns montering och vikten från spännarmen. Den totala vikten kan då utan problem landa på 1.3 kilo, vilket kan bli ganska tungt att hålla uppe under en längre tid, även om balansen i dem är mycket fin.


Nästa steg i utvecklingen var en form av mellanlandning eller steg in i en parallell värld skedde i form av kolsyrevapen. Små kolsyrepatroner gjorde det möjligt att packa in en hel del komprimerad gas i en relativt enkel och utbytbar patron. Detta fungerar fantastiskt för plinkpistoler av olika former, men för tävlingsvapen var det inte optimalt. CO2 patronerna beter sig olika beroende på temperatur och tappar kraft allt eftersom de töms. Det finns idag ett enormt utbud av CO2 pistoler, ofta replikor av olika grovkalibriga vapen.



Steyr LP-10. Bild från wikimedia: Korea.net / Korean Culture and Information Service (Photographer name) / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)

För tävlingspistoler var det varierande och lite opålitliga trycket inte en hållbar väg, utan där kommer vi tillbaka till den förkomprimerade luften, pre charged pneumatic, PCP. En modern PCP pistol håller ett tryck i sin tub på ca 200 bar. Jämför det med de 3 bar du har i ditt bildäck. Det krävs med andra ord en speciell pump eller kompressor för att ladda upp tuben, och en sådan laddning räcker till ca 150 skott. Det finns växlade handpumpar som gör detta galant, de kräver lite teknik av användaren men de fungerar fint. Det går givetvis också att skaffa en dykarkompressor, eller fylla på luft från dykarflaskor. Sålunda blir detta också lite av nackdelen med moderna PCP vapen, det är inte alltid enkla att fylla på hemma om du inte har rätt utrustning. Vill du ha andra eller äldre typer av precisionsvapen är du hänvisad till begagnatmarknaden.


För dig som vill skjuta hemma, men inte vill eller har svårt att få tag på utrustning för att fylla på tuberna till en PCP pistol rekommenderar jag SSP pistolerna, om du kan hitta några. De är ganska sällsynta på begagnatmarknaden och kostar i regel ganska mycket om de är i gott skick. Räkna med att en FWB 100 kostar mellan 4000-6000 kr, trots att de numera är trettio år gamla. Service på dessa vapen fungerar dock fortfarande. Sportec sköter Feinwerkbau, Karl Olsson sköter Walther. De har mycket fina tryck och extremt god precision. Den uppenbara baksidan är vikten och det mekaniska arbetet med att spänna vapnet.


För dig som har tillgång till kompressor eller inte har något emot att handpumpa finns det ingen anledning att rekommendera annat än PCP pistolerna. Det finns ett stort spektrum vad gäller pris, allt från enklare Artemis pistoler till Walther LP500 för strax över 20 000 kr. Tittar du på begagnatmarknaden så får du räkna med att betala runt tio tusen för en begagnad precisionspistol och uppåt. Begagnade Artemis finns ofta till salu på tradera eller blocket.


/

Tack för att du läst denna artikel! Hoppas att den gav dig nöje! Vill du också stödja sidan så att jag kan fortsätta skriva artiklar som du kan läsa? Gör som Ulf Johansson och Tobias Linder, stöd mig gärna via patreon, pistolskyttens patreon. Alternativt en donation via paypal.


Stefan






2 582 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page