top of page
Pistolskytten liten.png

Lita pÄ dig sjÀlv

Uppdaterat: 13 apr. 2023



Skytte Àr mentalt, mycket mentalt. Det kanske mÄnga inte tÀnker pÄ nÀr de börjar intressera sig för skyttet men Àr nÄgot som kommer ganska fort nÀr det vÀl börjar komma igÄng. Speciellt nÀr hjÀrnspökena börjar komma igÄng pÄ allvar och tankarna börjar lÄta "Vad Àr det jag gör för fel nu dÄ? Drog det vÀnster nu helt plötsligt?" Men frÄgan Àr kanske om vi inte tillskriver hjÀrnspökena för mycket? Det hÀr inlÀgget har ett starkare fokus mot tÀvling men fungerar ocksÄ att lÀsa mot trÀning.


Förbered dig


Ett bra sÀtt att komma igÄng och fÄ mer kontroll över skyttet Àr att skapa en bild av vad som fÄr dig att fungera bÀst och hur du bör göra om förutsÀttningarna Àndras. Delvis handlar det om vilken utrustning som ska med, men det kan ocksÄ handla om vilka andra förberedelser som ska göras innan skyttet och under genomförandet.


Platsen


Inspektera banan innan i god tid innan det ska skjutas. Är det vĂ„tt eller torrt? Är det skarpt solljus eller regn? Hur ligger ljuset över tavlorna? Är skjutplatsen utformad pĂ„ ett sĂ€tt som passar mig eller behöver jag anpassa den till mina behov?


Exempelvis kan jag nĂ€mna att den skjutbana jag vanligen skjuter pĂ„ har en skjutbĂ€nk i en höjd jag finner bekvĂ€m. Jag kan lĂ€tt sĂ€tta ned pistolens kolv pĂ„ skjutbĂ€nken och kĂ€nna att hela armen fĂ„r vila. MĂ„nga skjutbanor runt om i landet har lĂ„ga skjutbĂ€nkar för att sĂ€kerstĂ€lla 45 grader för exempelvis militĂ€r snabbmatch. PĂ„ dessa skjutbanor upplever jag att armen inte fĂ„r om det Ă€r för lĂ„ngt ned till bĂ€nken. Min lösning Ă€r att anvĂ€nda vapenvĂ€skan för att nĂ„ upp lite högre. I Östersund anvĂ€nde jag en extra lĂ„da för att bygga upp ytterligare höjd för att fĂ„ vila armen.


Ett annat exempel Àr att vissa skjuthallar Àr mindre ljuddÀmpade Àn andra och i vissa kan det smÀlla sÄ pass att det Àr skönt att ha extra proppar i. Det Àr nÄgot som Àr bra att ha med sig och dessutom nÀra till hands om det skulle behövas.


Utrustningen


Gör gÀrna en checklista för utrustningen som ska med till banan. (Minnet spelade ett spratt, har uppdaterat nedanstÄende text för att reflektera korrekt antal serier skjutna!).


HusartrÀffen, maratonprecision (24 serier) i Eksjö sommaren 2022. Vid den tredje eller fjÀrde tÀvlingsserien kÀnner jag plötsligt hur plattan lÀngst ned pÄ kolven glider till. Av nÄgon för mig okÀnd anledning Àr den nu lös, mitt i under brinnande tÀvling och 20 serier kvar att skjuta. NÀr serien Àr avslutad kan jag ocksÄ konstatera att vikten fram sitter lite löst och skramlar, den gör det ibland. Jag tÀnker för sÀkert hundrade gÄngen att den dÀr ska jag nog sÀtta dit med lite loctite som sÄklart mÄste köpas först. Medan de andra skyttarna skjuter klart letar jag efter mina insexnycklar sÄ att jag kan skruva Ät dem inför nÀsta serie. SÄklart ligger dessa inte i vapenvÀskan eller nÄgon annan del av packningen heller för den delen. Lite fÄraktigt frÄgar jag skytten i bÄset bredvid om den har med sig nÄgra insexnycklar som kan passa mitt vapen. Genom resten av tÀvlingen hÀnger kÀnslan kvar. StÀmmer greppet? Blev det inte lite annorlunda nu? TÀnk om det lossnar igen?


Det Àr retligt att dyka upp pÄ skjutbanan och konstatera att det dÀr verktyget som alltid brukar vara med inte följde med till tÀvlingen sju mil bort. NÀr det krÄnglar under skyttet tar det upp mÀngder med mental plats i huvudet vid absolut sÀmsta tillfÀllet. Kort sagt Àr det inte lÀge att börja fundera pÄ om kolvplattorna sitter ordentligt eller vilket magasin det var som kÀrvade vid kommandot ladda.


Gör en översyn av utrustningen i god tid innan det Àr dags att Äka till skjutbanan. Det Àr inte alltid lÀtt att se vad som kommer att gÄ sönder men samtidigt kan det vara sÄ att nÄgot problem kan fÄngas redan hemma. Se till att all utrustning Àr med och Àr korrekt. Ammunitionsaskarna som ligger i skÄpet eller lÄdan, innehÄller de verkligen den ammunition som var tÀnkt att tas med? Det har hÀnt mig mer Àn en gÄng att jag parat ihop ammunition och ask fel vilket lett till att pÄ skjutbanan stÄtt med fel eller helt olÀmplig ammunition för ÀndamÄlet.


En del anvÀnder sig av en skyttevÀst för att se till att alla prylar Àr pÄ rÀtt plats pÄ en fÀlttÀvling. Jag har konstaterat att proppen var ett störmoment för mig. Den lade jag alltid pÄ olika stÀllen och fick leta efter den varje gÄng. Numera sitter proppen i ett snöre som i sin tur fÀsts vid hölstret vid fÀlttÀvling. PÄ sÄ vis vet jag precis var jag har proppen varje gÄng. Ett moment mindre att tÀnka pÄ.


Att lita pÄ sin utrustning handlar Àven om att veta hur den fungerar i olika miljöer och förhÄllanden. Jag har till exempel lÀrt mig att nÀr det Àr kallt funkar inte den ammunition (SK Pistol Match) jag vanligen skjuter med speciellt bra i min AW93. DÄ behöver jag en patron med lite mer ompf i och vÀljer dÄ att skjuta med SK Pistol Match Spezial.


Det mentala



Även det mentala gĂ„r att förbereda. Vad ska göras om nervositeten blir för stor eller ett nĂ€rpĂ„ sĂ€vligt lugn lĂ€gger hinder för att ta tĂ€vlingen pĂ„ allvar? Vad Ă€r bĂ€st att göra om det enda som hjĂ€rnan vill fokusera pĂ„ Ă€r frĂ„gan om vad som ska lagas till kvĂ€llsmat? Lösningen kan vara vĂ€ldigt individuell.


SjÀlv arbetar jag mycket med att trÀna pÄ att tömma huvudet. Delvis genom att rÀkna och andas vÀldigt medvetet. Delvis genom att vÀlja en punkt att fÀsta blicken pÄ och fokusera pÄ just den.


Ytterligare en viktig del av förberedelserna Àr att se till att ha en genomförandeplan. Det vill sÀga en tydlig struktur som ska anvÀndas för att göra genomföra skyttet. Mer om den nedan.


Lita pÄ dina rutiner


Reinkemeier och BĂŒhlman skriver att de flesta dĂ„liga skott beror pĂ„ ett dĂ„ligt genomförande snarare Ă€n rent psykiska faktorer. Samtidigt finns hĂ€r en stor samvariation. Om skytten börjar psyka ut sig sjĂ€lv Ă€r det sannolikt att skytten ocksĂ„ kommer att brista i genomförandet. Det pyskologiska manifesterar sig ofta i problem med koncentration och perception, intrusiva negativa mentala bilder eller en rĂ€dsla för att misslyckas. Men slĂ€pp de dĂ„liga tankarna, ge dem inte uppmĂ€rksamhet. Fokus ska ligga pĂ„ nuet och genomförandet.


En genomförandeplan hjÀlper dig att behÄlla fokus pÄ hur du tÀnkt att genomföra serien, stationen eller stagen. Genom att följa en bestÀmd plan behöver hjÀrnan inte belastas med en mÀngd beslut utan kan istÀllet fokusera pÄ att genomföra planen. I en snabb gren som fÀltskytte kan det att straffa sig direkt om skytten byter plan halvvÀgs i genomförandet.


Beroende pÄ skytteform kan planen brytas ned till ett flertal moment som gÄr att trÀna pÄ enskilt eller i en följd. Oavsett vilken typ av skytte gÀller dock att lita pÄ den lagda planen och rutinen. TrÀna i god tid, trÀna pÄ rÀtt sak och trÀna regelbundet. En vÀl intrÀnad rutin kommer att leverera nÀr andra delar brister för att skytten vet att om den följer rutinen sÄ kommer resultatet bli bra.





Se till att följa din plan och lita pÄ den. Det finns nÀmligen en mekanism i vÄr hjÀrna som alla sÀljare av lotter Àlskar, belöningssystemet. Det Àr dessutom sÄ att vÄrt belöningssystem faktiskt svarar bÀst pÄ nÀr det inte blir vinst varje gÄng, utan lite lagom sÀllan. Vinst pÄ var fjÀrde lott har du sÀkert hört. VÄr hjÀrna svarar helt enkelt lite överdrivet positivt. Det dÀr som var bra för ett tag sedan kommer snart att hÀnda igen, sÄklart. PÄ trÀningen förra veckan satt det minsann fyra stycken 49or pÄ raken, sÄ det ska ju inte vara nÄgra problem att skjuta fyra till pÄ den hÀr tÀvlingen! Givetvis hÀnger sannolikheten att detta hÀnder pÄ vad som brukar vara snittet. Om det i vanliga fall snurrar runt 45-46 poÀng Àr en hel lÄng rad med högre poÀng Àr nÄgot av en avvikelse. En positiv sÄdan sÄklart, men samtidigt nÄgot som kan fÀrga bilden av hur det egentligen ligger till.


Anledningen till att jag lyfter det Àr att det hÀnder att resultatet blir bra Àven nÀr planen eller rutinen bryts. Plötsligt infinner sig följande tanke:"Det fungerade ju alldeles utmÀrkt utan att fokusera pÄ planen, dÄ kan det funka igen att skita i den!" Följt av ett antal genomföranden som inte alls levererar pÄ den nivÄ som skytten normalt skulle prestera. Jag har sjÀlv varit dÀr allt för mÄnga gÄnger.


Genomför planen sĂ„ som den Ă€r tĂ€nkt, med trĂ€ning kommer detta betala sig nĂ€r nerverna kommer i vĂ€gen. Det finns gott om tillfĂ€llen dĂ„ ett adrenalinpĂ„slag plötsligt riskerar att sĂ€nka hela prestationen. Den första klubbtĂ€vlingen kan vara full av nerver, precis som kretstĂ€vlingen, landsdelstĂ€vlingen eller ens första SM. Det kan sĂ„klart ocksĂ„ handla om finalen som skjuts pĂ„ respektive nivĂ„ eller sĂ€rskjutning om medaljplats. Det Ă€r svĂ„rt att förklara för den som inte upplevt det och det Ă€r dessutom nĂ„got som Ă€r svĂ„rt att trĂ€na pĂ„ utanför tĂ€vling. Reinkemeier och BĂŒhlman skriver till och med att det inte Ă€r lönt att mĂ€ta trĂ€ningsresultaten, de ger lĂ€tt en felaktig bild av den faktiska förmĂ„gan.


LÄt mig avsluta med ett vÀldigt anekdotiskt exempel. NÀr jag kom till finalskjutning för första gÄngen pÄ ett SM kunde jag inte fokusera alls första serien. Pulsen var okontrollerat hög och synen samarbetade inte alls. Under Äret hade en skottplan trÀnats in och jag valde att lita pÄ att den skulle bÀra mig genom finalen. Jag följde planen sÄ som den hade trÀnats samtidigt som adrenalinet for runt i kroppen sÄ mycket att jag inte kunde utvÀrdera skotten. Jag var glad om jag ens trÀffat pappret. VÀl framme vid tavlan kunde jag konstatera att jag hade lyckats fÄ ihop 47 poÀng, mycket i linje vad jag skjutit i tÀvlingen och pÄ andra tÀvlingar under sÀsongen. Med detta infann sig ett visst lugn och en trygghet. Gör jag bara det jag trÀnat pÄ, sÄ kommer det att fungera.


Och du, lita pÄ dig sjÀlv!

Hoppas att artikeln ger tips eller inspiration till sÀsongens skytte. Jag vill rikta ett stort tack till alla stödjare som hjÀlper till att hÄlla sidan uppe. Ert stöd via patreon Àr fantastiskt! Hoppas vi ses dÀrute pÄ en skjutbana i sommar!


MVH


Stefan



699 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla

Föreningen

bottom of page