För något år sedan skrev jag ett inlägg där jag försökte peka ut några saker som du som ny skytt ska tänka på. Inget fel i den artikeln i sig samtidigt tror jag att det är bra att ta ett omtag.
Alla våra skytteföreningar har lite olika förutsättningar att bedriva träning. Det är ganska vanligt att det är svårt att hitta någon som håller i en formell träning. Den här texten är tänkt att hjälpa dig att hitta en väg i träningen.
Grunderna
Inte helt oväntat att det är här man ska börja och därefter även fortsätta. Det går inte att sticka under stol med att det är grunderna som är det centrala i skyttet. Det spelar mindre roll om det handlar om precisionsskytte, fältskytte eller militär snabbmatch. Har skytten inte koll på korn, sikte, avfyrning och skjutställning blir det i regel dåligt ganska fort. När grunderna sitter och vanan börjar komma in är det dags att granska grunderna igen, utvärdera och bygga vidare. Även skyttar med mycket rutin under bältet finner att det är grunderna som ständigt återkommer i en form eller annan. Se dem därför inte som ett hinder att komma förbi, utan som en viktig del i skyttet.
Eliminera variabler
Försök att lägga upp skyttet på ett sådant sätt att det går att först identifiera och därefter plocka bort variabler. Ett sätt är att försöka ha exakt samma rutin varje skott, eller åtminstone varje serie. Logiken bakom detta är tvådelad. För det första är det lättare att göra samma sak varje gång om man är medveten om vad man gör. Vidare är det lättare att identifiera vilka variabler det är som skapar oönskade resultat. För grenar med flera olika mål blir det något annorlunda, men även här handlar det om att bygga in rutiner för att få bort variabler som kan störa. När denna grund väl är satt handlar det om att nöta in den så att den sitter i ryggmärgen. Det ska inte finnas en tvekan om när vapnet går upp i tavlan om det känns rätt eller ej. Sitter rutinen sedan där kommer det dyka upp en underlig känsla i kroppen när man avviker från planen och rutinen. Det blir då enklare att avbryta och ta ned armen.
Ha tålamod
Håll fast vid en bestämd plan och byt inte ut delar av den stup i kvarten. Identifiera ett sätt som känns bra att utgå från och håll fast vid detta. Det handlar då om allt från skjutställning, andning, lyft, sikte och grepp om vapnet. Om varje genomförande är gjort på exakt samma sätt som det föregående kommer också skotten att sitta på samma ställe. I korthet innebär det att gruppen att över tid börja samla sig.
Känns det senare som att det finns behov av att genomföra en förändring, gör bestämda och väl utvalda förändringar. Byt inte ut allt på en gång för då är det svårt att veta vilken förändring som hade vilken effekt. Om ett nytt grepp eller position på avtryckaren ska testas, se till att hålla i det över många serier för att få en tydlig bild av om det faktiskt blev annorlunda och i så fall hur.
Sedan är det också så att bättre resultat inte kommer att magiskt dyka upp i nästa serie, det tar tid. Låt den nya tekniken sätta sig ordentligt innan du utvärderar den.
Räkna inte poäng - tänk på gruppen
Att jaga poäng för att skjuta guldserierna är inte det viktigaste du ska börja med när du börjar skjuta. Självklart är målet för alla skyttar att kunna ta en egen licens och att kunna skaffa ett eget vapen framöver. Men att börja jaga poäng leder i regel till fokus på fel saker och kan leda till frustration, vilket i sig gör det svårare att göra rätt saker när det väl gäller. Istället ska fokus ligga på att få till en god teknik. När grupperna börjar krympa är det mer relevant att gå vidare och räkna poäng.
Det som är intressant är hur gruppen ser ut. Nedan finns en bild på tre tavlor där träffarna är markerade med röda prickar. Samtliga är 40 poäng men träffarna i tavlan förmedlar väldigt olika historier. Tavlan längst till vänster 6+7+8+9+10 har en stor spridning. Om alla serier har en motsvarande spridning behöver skytten träna på flera av grunderna för att hitta sin avvikelse. Tavlan i mitten med 8+8+8+8+8 har två täta grupper. Här uppstår det genast flera frågor. Rycker skytten åt höger, åt vänster eller åt båda hållen? Sista bilden 10+10+9+9+2, där tvåan kan ha mängder med orsaker och förklaringar.
Vad jag försöker förmedla är att gruppen och spridningen är mer intressant än poängen i sig.
Det finns flera metoder för att flytta det mentala fokuset från poängen till att träna teknik. Detta styrs i mångt och mycket av hur klubben organiserar sin träning. En variant är att träna på klisterlappsskytte. I korthet går det ut på att skjuta på ett mycket kort avstånd och skjuta på en större klisterlapp. Det går då att direkt se var träffen tar i pappret i förhållande till var riktmedlen låg. En direkt feedback som går att bygga goda grunder på. När träffbilden krymper så är det dags att öka avståndet.
Ett annat tips är att skjuta på tekniktavlor, svarta cirklar, bunkerspringor eller motsvarande. Det viktiga är att det är mål helt utan poängcirklar. Det som är prioriterat här är att få till rätt teknik vad gäller korn och sikte i förhållande till målet. Därefter att göra en fin avfyrning. Frånvaron av poäng avdramatiserar de dåliga avfyrningarna och det blir lättare att lägga sitt mentala fokus på handen, ögat och resten av kroppen.
Saknas tekniktavlor går det utmärkt att vända på en helt vanlig spegel och sätta lite klisterlappar i botten. Med hjälp av ett enkelt streck eller halvcirkel får skytten något att rikta mot som gör det enkelt att hitta rätt riktområde.
Det går alldeles utmärkt att strunta i att klistra tavlan helt och hållet. Det finns till och med en poäng i att se var just dina träffar sitter i tavla för att kunna hitta mönster. När tillräckligt många serier sitter i tavlan börjar det ofta synas vissa mönster så som att skotten i regel ligger till vänster eller höger, uppåt eller nedåt. Det är något som går att börja arbeta med och hitta lösningar hur det ska åtgärdas.
Tänk dock på att tavlan inte nödvändigtvis talar om vad du gör fel. Träffen sitter i tavlan, vilken del av din avfyrning, ställning, andning, grepp gjorde du rätt och vad gjorde du fel? Det är svårt att se på tavlan. Det finns dock diagram som kan ge dig en fingervisning vad felet är så länge det sitter i själva själva avfyrningen.
Lyssna gärna på tips från andra...
... men var strukturerad. Ibland kommer dina klubbkamrater och överöser dig av nya tips för att det är kul med en nybörjare. Återigen, byt inte teknik fram och tillbaka fem gånger under en träning för att se vad som fungerar bäst. Du kommer inte ha underlag nog att känna in och utvärdera vad du gör rätt och fel om du växlar för fort mellan olika grepp, ställningar eller tekniker.
... men var beredd på att fråga själv. Det är tyvärr vanligt att många nya lämnas ensamma för att hanka sig fram på egen hand väldigt fort. Våga fråga och ta för dig. Hur gör de andra? Vad tycker de att du ska tänka på? Kanske kan någon annan kolla hur du gör en serie eller två emellanåt och ge dig feedback. Stå på dig!
Skaffa dig egen utrustning
Hörselkåpor, öronproppar, skyddsglasögon. Klubben lånar kanske ut, men var och en bör ha sin egen utrustning. Det kan också vara lönt att skaffa sig något enkelt redskap att träna hemma med. Det kan handla om någon rudimentär luftpistol eller liknande. Tanken är såklart att kunna träna på grunderna så att du har bättre förutsättningar när du kommer till banan. Ett konkret enkelt exempel att arbeta med hemma är att försöka göra rena avfyrningar där riktmedlen ligger kvar på rätt ställe såväl i målen som i förhållande till varandra. Det går att träna med en enkel luftpistol även om en bättre helt klart är att rekommendera.
Låt inte kikaren lura dig
Det är lätt att tidigt känna att en kikare kommer vara väldigt bra för att hitta fel och korrigera. Det är möjligt, men långt ifrån säkert. En kikare är bra att ha när när en träffbild ska justeras fem centimeter åt något håll. Som jag nämnde tidigare, för mycket av precisionsarbetet handlar det om att eliminera variabler och göra samma sak varje gång.
Det är lätt hänt att den som använder kikaren börjar justera grepp, ställning eller skruvar på siktet för att kompensera för skottet som redan är skjutet. Men det skottet sitter ju redan i tavlan och går inte att åtgärda. Sannolikheten att vapnet skulle skruvat om sig sedan föregående skott är i det närmaste obefintlig. Träffar skotten fel i tavlan, jobba med grunderna och se till att upprepa dem. Träna på själva avfyrningsmomentet och lära känna vapnet först. Återigen, som nybörjare ska du fokusera på själva genomförandet, inte resultatet. I värsta fall är kikaren bara ett hinder. Att se att det sitter en tia och tre nior och det endast fattas en en tia eller nia för att få den där efterlängtade guldserien kan skapa nervpåslag och leda till dåliga avfyrningar.
Tävla
Var med och tävla, gärna mer än bara i klubbtävlingar. Att prestera bra på en träning hemma ger en bild av vad du kan prestera men de riktiga mätpunkterna sker på tävlingar. Det är många som förbluffas över adrenalinpåslaget som den första tävlingen kan medföra. Resultatet kommer påverkas men här kan det helt klart vara läge att se det som en utmaning. Att försöka hitta sätt att få kontroll över sin egen kropp. Allt eftersom man tävlar mer infinner sig en viss vana och rutin.
Att tävla utanför klubben är ett fenomenalt sätt att träffa andra skyttar och många delar gärna med sig av erfarenheter. Alla som åker på tävling tror inte att de kommer att vinna den, det är många som åker och tävlar för att de tycker det är kul. På en tävling kommer du kunna träffa skyttar som är väldigt gröna, men också kunna möta och inspireras av de som är riktigt skickliga.
Det kan ta tid
Det kan kännas frustrerande när resultaten uteblir, men ha tålamod och arbeta med tekniken och grunderna. Titta inte på hur bra det går för andra, utan fokusera på den egna träningen och de moment du själv behöver arbeta med. Det kan vara frustrerande att börja skjuta tillsammans med en kompis som under säsongens gång visar sig ha mycket lättare för skytte. Då är det lätt att börja titta på vad han eller hon gör, jämföra sig och känna frustration istället för att slappna av. Skyttet kommer garanterat lida. Låt det ta den tid det tar, alla har sin egen resa att göra.
... och mer...
Såklart finns det mer att säga om vad du ska tänka på. Men jag vill inte att listan ska bli för lång, det blir omöjligt att hålla något sådant i huvudet. Ta det lugnt, träna på grunderna och låt det ta den tid det tar. Lycka till!
Vi ses och hörs på en skjutbana någonstans i Sverige. Gillar du vad du läser? Bloggen lever på donationer från läsare. Läs mer under fliken stöd för mer information om hur du kan vara med och bidra!
MVH
Stefan
Kunde inte skriva bättre själv, du hittar allt det viktiga. Bra att ta upp på kurser framöver för de som är nya eller utbildar!