top of page
Skribentens bildPistolskytten

Ge dig själv de bästa förutsättningarna

Uppdaterat: 28 maj

Det kan låta ganska självklart, vem skulle inte vilja ge sig själv de bästa förutsättningarna? Men gör du verkligen det? Det finns flera sidor av detta, så låt mig beröra några av dem.


Vapen


Använd det vapen du trivs med. Egenprecisionen i vapen är mycket hög och det finns relativt få vapen som säljs idag som är genuint dåliga. Du måste inte ha det dyraste och flashigaste, om du inte trivs med det eller måste jobba i motvind hela tiden så blir det inte roligt. Är det inte roligt är det svårt att prestera på topp. Samtidigt menar jag inte att du ska nöja dig med första bästa eller billigaste. SM i fältskytte 2019 i klass A vanns av en skytt som sköt en standard Glock 17, med andra ord tungt och allt annat än krispt avtryck. Men den skytten trivs med detta vapen, har tränat mycket med det och vet precis hur det fungerar, och kan bevisligen prestera otroligt bra. Detta kan gälla även dig, men det är inte helt säkert. Handen måste givetvis passa vapnet, alla har inte möjlighet att träna lika länge eller mycket och så vidare. Prova olika vapen. Även när du känner att du hittat rätt, våga testa andra också, även efter många år kan du hitta nya modeller som faller dig i smaken när du lär dig mer och mer om din skjutstil.


Kolv


Grepp och kolv är de ytor som länkar dig med ditt vapen. Oavsett om det handlar om en revolver eller pistol så är det grepp som sitter på vapnet inte gjort för just din hand från fabrik. Detta kan leda till flera tänkbara åtgärder. Den första är att du kan byta kolv. Det är mycket möjligt att det faktiskt finns någon form av grepp därute som passar din hand bättre än det som sitter på från början. En annan variant är att modifiera kolven efter din egen hand, vilket kan göras på flera sätt. Bygga på material eller slipa ned material är tydliga och konkreta åtgärder. Att göra åverkan på en kolv du betalat tusentals kronor för kan dock smärta lite och bör dessutom göras med stor försiktighet så att du inte gör mer skada än nytta. Vinsten är dock ett grepp som ger dig stöd precis där du ska ha stöd. Ytterligare ett sätt att anpassa kolven för just dig kan handla om att öka grepp vilket kan göras genom att använda sig av grepptejp på väl valda ställen. Detta är kanske mest aktuellt i vapengrupper där du inte har möjlighet att ha en anatomisk kolv eller liknande.


Ammunition


Vilken ammunition passar bäst till ditt vapen, har du provat dig fram eller kör du på det som råkar finnas nära till hands? Det kan faktiskt göra större skillnad än vad du tror med ammunitionen. Tidigare i våras intervjuade jag Marcus Nygren som tog SM guld i Milsnabb A 2019, jag klipper in lite från den intervjun.


Marcus: Det har vi blivit duktiga på att hitta rätt ammunition. [...] Du kan inte skjuta lika bra med samma ammo i tre olika discipliner.


Ulf: När du fyrat av femtio stycken köpeskott, när vet du när det var fel på ammunitionen och inte dig? [...] Tio procent av den ammunitionen du köper är garanterat dålig. Varför ska du tappa tio procent på resultatet? Istället för en tia får du en sjua eller åtta.


Oavsett om du tänkt att bli svensk mästare eller nöjer dig med att skjuta på klubbens bana så är det alltid frustrerande när träffarna oförklarligt hamnar på andra ställen än du tänkt. Tänker du inte ladda själv så gör ett ammunitionstest. Köp olika märken och undersök vilket som fungerar bäst i ditt vapen. Du behöver inte skjuta med den bästa ammunitionen hela tiden, spara den till de tillfällen då det verkligen gäller.


Dig själv


Jag sparar det viktigaste till sist. Inget av ovanstående spelar någon roll om du inte tar hand om dig själv. Med få undantag är de vapen vi skjuter med mer träffsäkert än vad vi själva kan prestera.


Att säga "jag ska ändå inte tävla" men sedan bli besviken under hela träningspasset för att guldserierna uteblir rimmar ganska illa. Vi tävlar ofta mot oss själva, kanske omedvetet. Vi vill prestera på en viss nivå som vi själva anser att vi bör hålla. Sätt rimliga mål för dig själv, det är lätt att både underskatta och överskatta de egna resultaten. Bokför dina resultat och räkna ut snittet över ett antal träningar. Sätt därefter ett rimligt mål strax över detta resultat och arbeta mot det. När du konsekvent överträffar det målet, sätt ett nytt, återigen strax över.


Ge dig själv de bästa förutsättningarna att klara dessa mål. Det kan handla om sömn, kost eller motion. Jag är varken kost eller motionsexpert, men det är enkelt att lyfta fram exempel. Stå inte och sörpla i dig mängder med energidryck innan eller under träningen. Se till att du får en god vardagsmotion och att du hjälper till att underhålla musklerna i axlar och armar så att du kan vara stadig på hand. Var ordentligt utvilad på träning och tävling. Det sista här kan vara utmanande då många av oss tränar efter jobbet under veckodagar. Även om du sovit bra under natten kan det vara krävande dagar på jobbet. Försök koppla av och koppla bort, vila skallen i några minuter och varva ned innan du ställer dig på banan.


Mycket av ovanstående är självklarheter. Men lever du som du lär? Jag kan ställa mig först och säga att det finns saker på listan jag själv behöver arbeta med. Men ständig förbättring sker. Lycka till!


/

Tack för att du läst denna artikel! Hoppas att den gav dig nöje! Vill du också stödja sidan så att jag kan fortsätta skriva artiklar som du kan läsa? Gör som Ulf Johansson och Tobias Linder, stöd mig gärna via patreon, pistolskyttens patreon. Alternativt en donation via paypal.


Stefan


1 053 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page