Det här inlägget är ganska beroende av när du läser det. När det skrivs, en kall kväll i Oktober 2024 är det helt klart slut på utomhussäsongen för precision. För en del håller fältskyttet igång hela vintern och för ytterligare några är det skytte inomhus som gäller. Några skjuter luft, andra har turen att kunna skjuta krut. Skyttet är för min egen del mycket av en -men inte uteslutande- sommaraktivitet. Jag rekommenderar att oavsett när du läser denna text har i åtanke att den handlar om lågsäsong, oavsett när just din lågsäsong råkar inträffa. Den bygger vidare lite på de resonemang som jag förde fram i artikeln använd vintern.
Under åren som gått har jag pratat med många skyttar som tävlar på hög nivå, såväl i pistol som gevär. I princip alla använder lågsäsongen för att justera saker inför nästa säsong. En av dem, en luftgevärsskytt brukade när han var som mest aktiv ändra något för sakens skull inför varje säsong som att ställa om höjden på kindstödet eller något liknande. Anledningen till detta var att han tvingade sig själv att ständigt lära sig och utvecklas. Han ville inte göra sina genomföranden till slentrian utan skyttet skulle vara en aktiv process.
För mig är vintern den tid då jag börjar tänka om, planera om och utveckla skyttet och eventuellt min utrustning. När säsongen väl är igång med tävlingar är det det som ska stå i fokus. Då tycker jag själv att det är en ganska dålig idé att stoppa in nya moment eller ny utrustning. Det kommer kräva tillvänjning och kan bli en distraktion snarare än ett stöd. Med det sagt gjorde jag ganska exakt det motsatta under förra säsongen då jag blev erbjuden lite grepp-gel på SM och tyckte att det var ett perfekt tillfälle att börja använda en grej för första gången. Så jag är fullt medveten om att jag säger mot mig själv, det är inte alltid så enkelt att leva som man lär.
Min plan för vintern är att göra enklare fyspass för kroppen. Kroppen har utan tvekan passerat de bästa åren så kondition och styrka behöver arbetas mer med än tidigare för att hålla igång. Det hjälper inte bara skyttet utan har andra hälsofördelar så det är ju utan tvekan flera fördelar med detta. En god kondition och grundstyrka gör dessutom under för möjligheten att prestera i skyttet. Bara att aktivera de där cirklarna i telefonens hälso-app har gjort att jag kan motivera mig till gå ut och ta en extra promenad för att stänga dagens cirkel. Det är något underligt tillfredsställande med att se den där cirkeln som klar.
Men det är inte bara fysiken som ska ha sitt. Ett träningsprogram arbetas fram som ska gälla under vintern. Det handlar om att bibehålla en grundträning men också att finslipa den genomförandeplan jag har. Jag har noterat vissa svagheter i den och har under året snappat upp moment som jag tycker kan testas för att ersätta de svaga delarna i planen. En genomförandeplan är ungefär vad det låter som. En plan för hur skyttet ska genomföras. Den kan starta långt innan man kommer till banan eller vid bänken. Det är väldigt personligt vad som känns bäst. För att komma i stämning till skyttet har jag sedan i våras hittat den perfekta låten. Precis lagom lång att räcka hemifrån till skjutbanan (låten är över 10 minuter lång). Jag kör igång den strax efter jag lämnat huset och då tar låten slut lagom när jag kommer till skjutbanan. Låten bygger långsamt upp och när pumpar igång ordentligt efter 6 minuter och 44 sekunder så har jag kommit helt rätt i huvudet och känner verkligen att nu är det dags för skjutbana! En väldigt skön mental inramning som skapat positiv energi för mig när jag väl kommer till banan. Men tillbaka till genomförandeplanen. Oavsett hur omfattande och detaljerad planen är ska den vara nedskriven och följas när det är dags att skjuta. Att skriva ned gör att den blir mer på allvar, det blir tydligt vad som står med och vad som faktiskt inte står med. Det som är riktigt bra med en plan är att den också går att bryta ut i delar och bearbetas i delar. Dessa delar kommer jag att bearbeta under lågsäsongen.
Själva skytteträningen kommer vara till stor del baserad på torrträning och torrklick. För en del av detta kommer jag använda digitala hjälpmedel så som Mantis. Även ren rutin som lyfta och rikta, hitta skjutställning och andning kommer att tränas på. Det finns även lite utrustning som är på gång och som såklart testas och passas in innan säsongen startar på allvar.
Jag tänkte även passa på att återigen läsa den här boken under vintern. Den ger väldigt mycket bra input vad gäller allt från teknik till upplägg på träning.
Lågsäsongen är helt enkelt ett tillfälle som kan ses som en resurs för skyttet. Samtidigt ger den såväl mig som min familj lite vila efter en säsong där jag upplever att jag tävlat ganska mycket.
Vad ska du ägna lågsäsongen åt, eller har du några tips tankar eller rent av frågor? Var inte rädd att ställa dem till mig via mail eller varför inte hoppa in på panglivets discordkanal? Stort tack för att du har läst detta. Senaste perioden har varit fullt av sjukdom och jobbresa. Hoppas att din höst har varit något lugnare. Vi ses ute på någon skjutbana framöver! / Stefan
Comments