top of page

Canik SFx Rival-S


Turkiska Canik har slagit stort i skyttevärlden med ett stort utbud av pistoler i striker fire modell. De har en kontinuerlig utveckling och verkar vara väldigt lyhörda på vad som efterfrågas av skyttarna. Detta sammantaget har gjort att de konkurrensen i segmentet till trots har de lyckats göra ett namn för sig på den amerikanska marknaden vilket får sägas är imponerande. Inte nog med det, de har placerat sig väl i tävlingar där. Detta test har varit möjligt tack vare en läsare och tillika stödjare som lånat ut sitt vapen för test. Stort tack!


Första intrycket

Lådan är såklart det första man ser och det finns mycket att säga om den och dess innehåll, för i den finns i princip allt man kan tänkas behöva. Men mer om den längre fram för det är ju trots allt pistolen som är det intressanta här.



Pistolen har ett ganska stort element av sci-fi i designen, det finns knappt någon del av manteln som inte har fått gå ett extra varv i CNC fräsen. Den är ett ganska stort steg upp från Walther P99 som Canik för länge sedan utgick ifrån när de byggde sina pistoler. De rejäla greppytorna upptill står i kontrast till den finare texturen på kolven. Texturen på kolven ger ett bra grepp och är varken överdrivet sandpapprig eller glatt. En fördel är ju också att panelerna går att byta ut så skulle de bli slitna är det en ganska smal sak att skaffa nya.




Pistolen känns faktiskt ganska lätt i handen trots att det är en steel frame. Tom väger den in på 1185 gram vilket är rejält mycket mindre än en Shadow 2 som väger 1330 gram men ungefär likvärdig med en Walther PDP FS Eller Q5 Match SF. Stommen känns helt klart som gjutgods och har en lätt textur på ytan. En förklaring till vikten är att det på flera ställen i pistolen har frästs ut extra material. Manteln har ett antal spår utfrästa i bakre delen och pistolen får därmed också en rappare karaktär än vad första anblick ger intryck av.


Foto: Vapnets ägare

Även själva stommen under greppet har bearbetats för att få ned vikt.

Foto: Vapnets ägare

Ytterligare viktbesparing går att hitta framtill på pistolen.


Det händer mycket visuellt vid änden på pipan. Det finns möjlighet att montera dit en kompensator längst fram på pistolen vilket förklarar mantelns utformning. Även pipan har fått sig en omgång och beskrivs som fluted. Oklart hur mycket vikt som faktiskt sparats och hur mycket snabbare pipan svalnar.




Hålla och greppa


För enhandsskytte känns pistolen som nästan vilket tjänstevapen som helst. Inget att anmärka på varken åt ena eller andra hållet. Som tidigare nämnt är den lätt trots sitt ganska rejäla yttre. För skytte med två händer hade jag nog önskat någon mer definierad plats att sätta stödhand och framförallt tumme på.

Det finns en otroligt liten knapp en god bit fram på stommen som jag inte riktigt hittade till när jag testade. Det handlar snarast om greppteknik och vana än någon form av felkonstruktion från Caniks sida.


Annars är det en rejäl undercut under varbygeln som låter mig komma högt upp på pistolen. Även tumvecket sitter relativt högt upp vilket också ger en god vinkel på handen. Varbygeln är generös men inte överdriven. Längst fram finns nätskärning för den som tycker om att lägga sina fingrar ända där framme.


Stålstomme och lättad mantel till trots upplever jag pistolen något topptung och skulle kanske önskat att några gram flyttat ned från manteln till stommen. Men även detta är att betrakta mer som en känsla av karaktär och smak. De generösa greppytorna framtill är lätta att använda medan de bakre är lite mer styvmoderligt behandlade. Det är dock inte så konstigt då mycket av hanteringen sker på de främre ytorna och baktill monteras allt som oftast någon form av rödpunktssikte.



Kolven har en markant rundning baktill vilket passar bra till ett tight tvåhandsgrepp. Något sämre passform och stöd för enhandsskytte. Kolven har en extra urgröpning som ligger under avtryckarfingret eller tummen vilket skapar lite av en hylla ovanför magasinspärren. Den lilla detaljen gör att jag kan få lite bättre känsla i greppet.


Kontroller

Kontrollerna är slimmade men fullt funktionella. Mantelspärren ligger tight men är enkel att manövrera. Framför den sitter den spärr med vilken pistolen demonteras. Längst fram mot pipan sitter en liten yta att trycka på med tummen, vilket undertecknad inte lyckades förstå under tiden som pistolen testades.


Magasinspärren är tillräckligt stor och tydlig men jag har lite svårighet att manöverera den med en hand. Det går att montera dit en större magasinknapp för den som önskar ha lite mer yta att trycka på. Det går också att vända på den då pistolen i övrigt är helt ambidextriös.


Magasinen flyger fint ut ur pistolen när jag trycker in magasinspärren. Magasinbrunnen är lite snål med det går att montera på en medföljande extra magasinbrunn för den som önskar. På bilden syns också nätskärningen på kolven. Med sitt ganska trubbiga och grova textur ger den ett bra grepp utan att bli obekväm eller rivig.


I övrigt sitter kontrollerna väldigt tight på pistolerna och det är inget som sticker ut särdeles vilket såklart är bra för drag men kanske mindre användarvänligt för den som inte behöver dra.

Avtryckarfunktionen är av strikerfire modell och själva avtryckarskon är försedd med den typ av säkring vi är vana vid att se. Det är en enkel spärr som låser mot stommen om särkingen inte är intryckt. Känslan av själva avtryckaren är skön och taktil. Avtrycket i sig har en del relativt svampigt förtryck innan det kommer en distinkt vägg. Vid väggen går det att känna ett visst kryp innan skottet går och därefter ett tydligt och klart bryt. Reseten är relativt kort vilket gör det möjligt att få upp tempot i skyttet. Striker fire pistoler får ofta en del skit för att ha dåliga avtryckare men jag måste säga att trycket på Rival-S är riktigt bra. Är pistolen tänkt att användas till snabbare skytte kommer det ytterst lilla krypet knappt vara märkbart. Här tycker jag helt klart att pistolen leverar över sin prisklass.


Pistolen är utrustad med loaded chamber indicator. Inget speciellt idag på dagens pistoler men bra att veta att den finns.



Riktmedel


Jag upplever det fiberoptiska kornet som svårt när det kommer till rent precisionsskytte då det är svårt att få en tydlig siktbild med struket korn. När det kommer till ett rappare skytte så blir fiberoptiken inte helt oväntat en trevlig hjälp på traven och gör det lätt att hitta målet. Bakre riktmedlet är ställbart vilket ger möjlighet att skruva in träffbilden vid behov.


Med pistolen följer ett helt batteri med olika plattor att fästa optik i, inte mindre än fem stycken. Det gör att det är möjligt att använda i princip vilken rödpunkt som helst på pistolen utan problem.


Demontering


Det är ganska enkelt att plocka isär pistolen. Det kan vara lite knixigare att få ihop den. Det är inte direkt svårt med det gäller att sätta ihop den på rätt sätt så att manteln och stommen inte fastnar i varandra.

Captive spring, trevligt och gör det enkelt att plocka isär och sätta ihop.


Värt att notera är att det finns två klackar på pipan där rekylfjädern kan hamna när man monterar ihop pistolen igen. Fjädern ska sitta i den främre av de två klackarna, gör den inte det kommer det uppstå problem när det är dags att skjuta.


Skjuta


Även om avtryckaren är riktigt trevlig för att vara en strikerfireavtryckare blir det tillsammans med det fiberoptiska kornet något svårt att få till riktigt rena och fina avfyrningar i 25 meter precision. När skyttet ökar tempot upplever jag att pistolen kommer mer till sin rätt och speciellt när avståndet krymper. På ett kortare avstånd om cirka 10 meter sköt jag bättre med Caniken än med min egen Shadow 1, vilket förvånade mig rejält. Pistolen är intuitiv och snabbt tillbaka i målet och träffarna hittar rätt väldigt fort. Stort plus i kanten.


Väskan



Den stora (men inte överdrivet stora) och rejäla väskan finns i princip allt som en skytt kan tänkas önska sig. Väskan är fördelad i två lager med ett tunnt lock i vilket manualen och andra viktiga papper ligger.



Manualen är riktigt snygg. Alltid trevligt såklart.


I nästa lager finns pistolen, två magasin (detta tycker jag dock är lite snålt) flera olika grepp-plattor att byta mellan samt en liten reservdelsförvaring i form av en pistol. Skumplasten är färdigskuren så att det är lätt att lägga i en pistol med valfri rödpunkt på. Det finns också en extra stor magasinbrunn att montera dit vilket jag uppskattar.



I det nedersta lagret finns fem olika plattor för att fästa allehanda optik på, en enkel snabbladdare, verktyg för rengöring och ett hölster! Det är gott om plats för extra utrustning men faktiskt inte plats för fler magasin. Det enda som jag tycker saknas i lådan är ytterligare magasin men det är en relativt smal sak att lösa. Avsaknaden av extra magasin kanske kan förlåtas då prislappen är så pass låg. Tänkvärt är även att skumplasten är relativt skör så den bör hanteras varsamt.



De två första bilderna är på en liten plojjig sak som innehåller diverse småskruvar och annat bra att ha. Kul utformning men knappast särdeles praktisk.


Hölstret är ganska snyggt men greppar pistolen ganska hårt. Det är nog den första delen som skulle bytas och kompletteras efter eventuell rödpunkt och magasin.


De två medföljande magasinen är dubbelradiga stålmagasin som tar 18 patroner vardera.


Hål hjälper till att hålla koll på hur många patroner som är kvar i magasinet.


Framsidan är ganska kaxig och avslöjar också att magasinen är signerade Mec Gar, vilket är positivt och borgar för god kvalité. Att magasinen är av metall som går i en pistolstomme av metall gör också att omladdningarna blir väldigt friktionsfria, vilket helt klart är ett plus.

Pris


Pistolen och alla tillbehör går för otroligt attraktiva 15 000 kr. Det tycker jag är ett riktigt bra pris och pistolen upplever jag står sig väl mot konkurrenterna så som Walther PDP FS eller Q5 Match. Här får köparen mycket för pengarna.



Omdöme

Det är mycket utrustning för pengarna och en av de bästa "direkt ur lådan" strikerfire avtryckarna som står att finna. Det är en lätthanterlig och snabbskjuten pistol när det kommer till snabbt skytte och kortare avstånd. Handlar det istället om långa avstånd och precision börjar utmaningarna hopa sig och jag upplever att Rival S får lite svårare att leverera. Som alltid ska det tilläggas att med träning blir det lättare att hitta och göra rätt men utformningen av pistolen och dess grepp lämpar sig bättre för det snabba tvåhandsskyttet. För den som funderar på en pistol till det dynamiska skyttet är detta en pistol som helt klart är värt att titta närmre på!


Ett enormt tack till skytten som lånat ut pistolen till mig för test, en skytt som dessutom bidrar med stöd till bloggen! Vill du visa upp något du har på bloggen eller bidra till att fler artiklar kan skrivas? Läs mer om hur du kan stödja bloggen här!


/ Stefan




239 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page