top of page
Skribentens bildPistolskytten

Benelli MP 90S

Uppdaterat: 21 sep. 2021

2020-04-10


MP 90S är välbeprövad i internationella sammanhang och varit med och vunnit många guld. I likhet med förra djupdykningen av FWB AW93 ska den här artikeln fördjupa sig i många aspekter av vapnet. Historia, utformning, styrkor, svagheter och praktisk användning. Benelli själva har jag inte lyckats få svar från, men till min hjälp har jag istället haft bland annat P-O Andersson på Ammo Center i Okone som har kunnat visa upp vapnet för mig och svara på frågor. Pistolen som förekommer på bild i artikeln är en äldre modell och det finns ett antal nya funktioner på de nyare modellerna. Inget som dramatiskt förändrat själva funktionen på vapnet, men relevanta att uppmärksamma, kanske speciellt om du står inför ett köp av ett begagnat vapen.


Historik

Vi tar vårt historiska avstamp med företaget Benelli som så många andra vapentillverkare egentligen startade med en helt annan tillverkning. I fallet Benelli handlade det om motorcyklar på 1940 talet. Bröderna Benelli som ägde företaget var inte bara ingenjörer utan även väldigt passionerade jägare och med det följer oundvikligen ett intresse för vapen. De bedömde att det fanns en lysande framtid i semiautomatiska hagelgevär och de lyckades ta fram en ny revolutionerande desig som satte Benelli kartan. Som företag har de fortsatt vara intresserade av att utveckla vapen, framförallt hagelgevär sedan dess. På sin hemsida beskriver de sig själva såhär


Innovation, forskning och utveckling av nya teknologier och material tillhör hörnstenarna hos företaget.

Benelli Armi S.p.A skapades 1967 och köptes av Beretta 1983. Mycket av Benellis egen historia är centrerad kring gevär och i början av 2000 talet expanderade de till att tillverka många andra olika typer av gevär, inte bara hagel. Med detta i bakhuvudet är det ganska rimligt att börja undra hur en finkalibrig pistol hittar in i Benellis produktkatalog. Svaret måste vi nog dock söka i en helt annan modell av pistol.



MP90 är inte Benellis första pistol, istället var det grovkalibriga pistoler som var steget in på pistolmarknaden. Att få ett kontrakt med polis eller militär är ofta lukrativt och ger möjlighet att sälja stora volymer vapen. Många tillverkare söker därför den typen av kontrakt och detsamma gällde Benelli. De gav sig in i pistolbranschen 1972 och kunde släppa sin första pistol 1976. De tillverkade en mängd olika double action pistoler under åren 1976 till 1982. Samtliga var singlestack pistoler helt i stål, många av dem med tämligen kreativ lösning för delayed blowback. Överlag kan pistolerna beskrivas som lite lätt udda, vilket inte behöver vara ett problem för kvalitet, men ändå kan ha sina baksidor, vi kommer återkomma till det.


Wikimedia commons lifesizepotato from San Antonio, TX / CC0

I likhet med Pardinis GT serie hade dessa pistoler en mycket hög kolvvinkel för att vara en grovkalibrig pistol vilket gav dem ett ganska distinkt utseende. Pistolerna stack ut ytterligare lite i förhållande till många av de andra alternativen på marknaden genom att ha fast pipa, vilket i sin tur gör att de är mycket lämpliga för precisionsskytte. En iakttagelse som kan göras är att sportmodellerna hade en monterbar pipvikt där siktet satt monterad, vilket gör att att kornet inte nödvändigtvis sitter exakt likadant efter att du monterat av och på pipvikten. Det hade inte varit ett problem om du inte också hade varit tvungen att montera bort just den delen när du ska montera isär vapnet för vård. Lite kontraproduktivt på den modellen där precisionen kanske var det absolut mest eftersträvade. Det fanns ett antal olika modeller i mer eller mindre kreativa kalibrar, modlelen B76 var i 9x19, B77 i 32 auto, B80 i 7.65 x 21mm Luger samt B82 i 9x18 Ultra. Ytterligare kalibrar fanns och det går ju snabbt att fråga sig hur det kommer sig att så många olika modeller erbjöds. En förklaring till alla tänkbara kalibrar och modellvarianter var för att underlätta försäljning på den privata marknaden, framförallt i Europa och kanske ännu mer tydligt i Italien där det rådde förbud för försäljning av vapen i så kallade militära kalibrar.


Pistolerna blev dock inga större storsäljare. På grund av sin låga magasinkapacitet och annorlunda hantering och något komplicerade handhavande fick de svårt att konkurrera med de nya wonder nine pistolerna som kom ut ungefär samtidigt. B76 tillverkades i ungefär 10 000 exemplar och de mer exotiska sportpistolvarianterna tillverkades i serier om bara 500 exemplar. Detta kan jämföras med Beretta M92 som mellan 1976 och 1983 tillverkades i ungefär 52 000 exemplar. B76 familjen dog ut i början av 1990 talet vilket skulle kunna ha varit slutet för Benellis intresse för pistoler, men skam den som ger sig, 1992 lanserade de modellen MP90S. Istället för att rikta in sig på dyra vapen av tjänstemodell med hög precision bytte de fokus till .22lr. De släppte inte kraven på precision eller kvalitet och sålunda blev det en pistol i det övre segmentet där de kunde använda sin kompetens och även kunna ta betalt för det.


Tyvärr är det som vanligt mycket svårare att hitta detaljerad historik och information kring den här typen av vapen och jag har dessvärre inte kunnat nå Benelli ännu för mer information om pistolen i fråga. Dock kan följande skrivas, den är inte baserad på någon tidigare modell utan är originaldesign från Benelli. Den dök upp på marknaden 1992 och är skapad för 25m ISSF skytte så som rapid fire. I de sammanhangen har den varit väldigt populär och rönt stora framgångar. Exempelvis har Jasna Šekarić har lyckats knipa guld i ISSF world cup 2005, 2006 och 2008 med pistolen, för att nämna några.


Versioner Benelli MP 90

Ägaren av detta exemplar av äldre modell har gjort vissa modifieringar och adderat lite material på avtryckaren.
  • 1992 MP 90S Första versionen, men har genomgått ett antal förändringar och förbättringar över tid. Förenklad demontering genom verktygslös isärtagning, samt att man använder fångade sprintar, så att de inte faller ur vapnet, förbättrat siktbladför mer inställningsmöjligheter.

  • 1995 MP 90E en något enklare modell av MP90S, framförallt en enklare kolv utan möjlighet till inställningar.

  • MP 90WC - Där WC står för World Cup och inte Wad Cutter. Det finns förvirrande nog dock en .32 Wad Cutter modell av MP9 0S. Men det är alltså inte det som WC syftar på. Modellen skiljer sig på några enstaka punkter från MP 90S, men inte på ett plan som kommer förändra pistolens handhavande. Däremot kan det vara relevant när du ska beställa reservdelar att veta vilken modell du har då det finns några delar som skiljer modellerna åt.

  • MP 95E är en budgetversion av MP 90S och troligen inte det du söker efter. Kolven är här inte ställbar, men kanske än mer kritiskt är inte avtrycket ställbart. Priset blir därmed ganska lågt, men om du ändå ska lägga pengarna på en Benelli anser jag det mer rimligt att välja den modell som ger dig bäst förutsättningar.


Utformning och ergonomi


Pistolen bygger på fyra huvudsakliga delar. Kolv, stomme med pipa, slutstycke samt avtryckargrupp. Stommen är tillverkad av stål och har en snygg blånerad matt finish, slutstycket är ej blånerat, utan istället ytbehandlat med [...]. Pipan är 110mm lång, kortare än såväl Pardini (120mm) och Morini (130mm) och avsevärt kortare än AW93, Walther SSP och Match Gun MG2 som alla har 152mm pipa, vilket också är maxlängd. Intressant i sammanhanget är dock att detta har ytterst liten betydelse för skytte på 25 meter, men för den som är nyfiken kan detta vara relevant.

I vissa aspekter är pistolen tämligen lik många av andra .22 or eftersom magasinet är placerat framför avtryckargruppen. Det medför viss begränsning av exempelvis piplängd och har påverkan på den upplevda balansen. MP 90S kan uppfattas som relativt framtung i förhållande till andra vapen. 


En annan påtaglig skillnad till övriga vapen är kolvvinkeln. Jämför själv i det bifogade diagrammet. I förhållande till de flesta av konkurrenterna har MP 90S en ganska rak kolvvinkel och om du inte gör en egen kolv så är det denna vinkel som gäller. Lite märkligt kan tyckas då förutsättningarna borde finnas för att kunna ha en fullt ställbar kolvvinkel. Kolven är precis som många andra vapen i detta segmentet antingen av modell Rink eller Nill, efter önskemål och passform. Många butiker använder bilder på en Nill kolv. Men i likhet med exmpelvis AW93, men har funnits med kolv från Benelli själva, vilket kan vara spännande att hålla ett öga ute efter.



Vad gäller vikten så ligger den lite i övre kanten av pistolerna i segmentet med 1100g, men inte tyngst. Däremot bidrar den massiva stommen och pipan till att vapnet kan uppfattas som något framtungt. Här handlar det dock mycket om ett samspel mellan kolvvinkel och vikt och hur skytten föredrar att hålla sitt vapen. Om man tycker att vikten fram är för låg, eller om man ytterligare vill minimera rekyl kan man öppna upp en liten plastlucka på undersidan av pipan där i ett dolt utrymme kan skytten lägga till ytterligare vikter om 25 respektive 40 gram. Med två olika fästpositioner får du då ytterligare 6 tänkbara kombinationer av vikt utöver tomt vapen. Vidare kan balansen i vapnet kan justeras genom att flytta fram eller bak kolven 3mm. Det kan låta lite, men den lilla förändringen har förvånansvärt stor påverkan på hur vapnet ligger i handen.


På de nya modellerna av vapnet är siktbladet är justerbart i höjd, sidled samt även bredd och höjd på siktskåra, vilket jag anser är ett krav i den här kategorin på vapen. Justering av höjd och sidled görs enkelt utan verktyg genom att fälla ut en liten flärp på ställskruvarna. Det går också att skruva med verktyg om skytten istället föredrar det. På de äldre modellerna är siktbladet av en mer rudimentär modell och det kan därför vara uppmärksam om du ska handla begagnat.









Avtrycket är i single action, fint och självklart ställbart i alla tänkbara konfigurationer för att passa just dig. För att ställa in krävs dock att avtryckargruppen monteras bort, vilket betyder en hel del av och på montering innan du fått till trycket så som du önskar. Det kan uppfattas som lite bökigt, men värt att nämna är att exempelvis AW93 kräver du monterar bort kolven och ofta även avtryckaren för att komma åt att ställa trycket, så även på den pistolen har du mycket hantering för justering av trycket. Däremot är det mycket enkelt att montera av och på huset till avtryckargruppen, och om du använder den senaste modellen behöver du inte esn ett verktyg till detta. Det mekaniska i avtrycket ligger dolt på en MP90, vilket har fördelen att det kommer in mindre skit i dessa delar, men samtidigt är det något mindre lätt att överskåda.


P-O Andersson på Ammo Center intygar att en ny Benelli går utmärkt att torravfyra utan extra åtgärder. Möjligen var det annorlunda förr då klubbkamraten helst använder en medföljande distans, visad på bild intill på sin MP90 vid upprepad torravfyrning. Värt att påminna om är att denna är mer än 20 år gammal. Som ytterligare kuriosa kan nämnas de två korta gummilisterna som klistrats på för att få en isolerad plats att vila avtryckarfingret på under kalla fältskyttedagar.


Vad gäller ammunition så har klubbkamratens Benelli fått smaka på det mesta och det har fungerat smärtfritt. Läser du runt på nätet går det dock att ana att pistolen kan vara lite petig vad gäller ammunition. Ammo Center rekommenderar RWS Club .22lr som en ammunition som går fint i pistolerna.


Väskan vapnet levereras med är en skumgummivadderad väska i hårdplast. Den är inte formskuren och det går att argumentera såväl för som mot detta. En uppenbar fördel är att vapenfodralet / väskan har en hanterbar storlek och går att stoppa ned i en väska eller bag. Som köpare kan du också känna att mer pengar av det du betalar går till pistolen och dess konstruktion, snarare än en dyr och otymplig väska.


MP90 går att montera isär i sina grundläggande beståndsdelar helt utan extra verktyg på nyare modeller. Äldre modeller kan det vara lämpligt att använda någon form av dorn att peta ut sprinten med. På de nya modellerna är sprinten också fångad, så du behöver inte oroa dig över att den ska ramla ned på marken när du monterar isär vapnet.


En annan fjäder i hatten för MP90n är hur enkelt det är att byta slagstift. Skulle slagstiftet stryka med under en serie kan du som är van faktiskt på någon minut byta ut det. Med gott handlag och vana ska det enligt P-O vara fullt rimligt att hinna med även mitt under brinnande tävling. Stiftet hålls på plats av en enkel bladfjäder och även om det kommer att krävas något verktyg för att plocka ut det, är det inget som kräver stora ingrepp i vapnet. Det känns väldigt föredömligt.


Till skillnad från de flesta andra vapnen i kategorin saknar Benellin en uttalad rekyldämpare. Det ska finnas en komponent för detta ändamål, men den verkar vara svår att få tag på. Det finns dock de som går lite längre och snickrar ihop sina egna. En DIY guide på Target Talk


Kvalitet och tillförlitlighet

Benelli säljs under Sako paraplyet och därmed kan de som säljer Tikka, Franchi, Sako, Beretta och Stoeger även sälja Benelli. Det betyder att även en jaktbutik skulle kunna sälja en Benelli MP90s om den skulle få för sig det. Å andra sidan är det inte sannolikt att butiken också tillhandahåller service på pistolen eller har ett reservdelslager för den. Ammo Center i Okone utanför Ullared har ett välutrustat lager och lagerför i princip allt utom stomme. Det är den butik i Sverige som specialiserat sig just på Benelli.


Att tänka på kan också vara:

Magasinen tar sex skott, men jobbar absolut bäst med fem. Med ett fullt packat magasin är fjädern tryckt i botten och det det kan hända, om än inte vanligt, att den då inte presterar sitt bästa. Vad som i enstaka fall uppstå är att vapnet hänger upp sig på patron nr två vilket inte kan bli ett störmoment när det handlar om att skjuta fort som i exempelvis fältskytte. Att avhjälpa den problematiken är relativt enkelt, man kan använda sig av ett magasin som tar nio patroner istället. Skillnaden är att du då inte trycker ihop magasinfjädern ända ned i botten och ger fjädern mer spel att arbeta med. Ett sådant magasin kostar försumbart mer än ett vanligt magasin, ca 695 kr i förhållande till de ca 600-650 du får ge för ett med standardkapacitet. Om du ska skjuta fält rekommenderar jag dig att i första hand ge de korta magasinen en rejäl testomgång med sex skott men om det någon gång tjurar kan det vara värt komplettera med ett längre magasin. Börja inte pilla med fjäder och magasinläppar för att komma runt problemet, magasinet är konstruerat för att fungera på ett visst sätt. Som du kan se på bilden här vid sidan om är magasinet också utrustat med en utkastare. En del som är viktig att den hålls i ett fungerande skick.


Underhåll

Pistolen är enkel att montera isär utan verktyg om du har en relativt ny modell. Har du en äldre kan du behöva någon form av dorn för att pressa ut låssprinten,

vilket inte heller är ett större bekymmer. Vapnet monteras ned i smidiga delar och på så vis blir även rengöring av vapnet mycket enkel och du kommer åt alla relevanta ytor utan problem.


Patronläget är stort och lätt att inspektera och rengöra såväl med mantel på som av. Delarna är generöst tilltagna och det är enkelt att inspektera.




Bakom slutstycket sitter en rekylstopp av plast vars syfte är att lindra slitage när slutstycket når sitt ändläge. Dessutom är det en del som du lyfter i och ur när du monterar isär vapnet, vilket innebär att du kommer att ha goda tillfällen att inspektera den för slitage. Den kan vara relevant att byta ut när den börjar bli sliten eller gammal. Tänk på att plast åldras.



Benelli skickar med en fantastisk tydlig och bildrik manual som visar hur du monterar isär och ihop vapnet, samt gör nödvändiga inställningar. Spektrumet över hur manualer till vapen i den här klassen ser ut är väldigt stor och jag upplever att MP90s manual är klart överlägsen de andra ur handhavandesynpunkt.


Pris

En Benelli .22a är idag (2020) en av de absolut mest prisvärda .22orna du kan köpa. Prislappen ligger på ungefär 20000 kr inklusive moms. Vi jämför lite med andra vapen i samma klass (Vi räknar in att du kommer behöva köpa till kolv till flera av dem):


  • FWB AW93 går loss på ca 26 000kr

  • Pardini SP 24 500 kr

  • Morini ungefär 27 000kr

  • Walther SSP börjar på ca 22 000kr

  • Match Gun ligger på 21 500kr


Precis som jag skrev i artikeln om AW93 vill jag påstå att samtliga ovanstående vapen i detta segmentet är riktigt bra vapen. Alla har sina egenheter, fördelar och nackdelar. Det gäller att hitta ett vapen som passar dig och din skjutstil i första hand. Hur du vårdar och hanterar ditt vapen. Är du en person som tycker om att skruva, eller vill du att allt bara ska funka. Samtliga av dessa vapen har en mycket hög kvalitet. Vill du jämföra kvalitet ska du snarare jämföra nedåt och titta på prisklassen mellan 10-20 000kr och kan då hitta större skillnader mellan vilka funktioner som finns med och inte.


Återförsäljare av Benelli .22 och .32 är idag som tidigare nämnt egentligen potentiellt väldigt många. Jag vill ändå framhålla Ammo Center som återförsäljare då de tar ett stort kund och serviceansvar.


Summering



Då jag själv inte äger en MP90 var detta en lite knepigare artikel att författa. Jag är mycket tacksam för den hjälp jag fått av P-O Anderrson och den klubbkamrat vars pistol har fått ställa upp på bild i artikeln. Jag tar tacksamt emot dina erfarenheter om du har några, att komplettera med.


Med det sagt kan jag säga följande. Det är en mycket prisvärd pistol av hög kvalitet i det övre segmentet kaliber .22 pistoler. Enkel att sköta och underhålla. Som sig bör erbjuder den skytten många möjligheter vad gäller i avtryck och möjlighet att förändra kolvens placering och vapnets balans.


Jag hoppas att läsningen varit dig till nytta och att du som är intresserad av att skaffa en Benelli MP90 har hittat något matnyttigt, men kanske även du som redan äger en. Ett stort tack till P-O Andersson på Ammo Center för hjälpen med artikeln och svar på många frågor, samt till onämnd klubbkamrat som lånat ut vapen för fotografering. Min förhoppning är att kunna fortsätta erbjuda liknande djupdykningar även i andra vapen, något som dock kompliceras av att jag inte äger eller haft möjlighet att djuptesta andra. Jag är dock intresserad av samarbeten så har du någon annan modell och kan bidra med lite insikter om just ditt vapen och dess historik är det varmt välkommet, så kan vi fördjupa oss i fler vapen.

/

Tack för att du läst denna artikel! Hoppas att den gav dig nöje! Vill du också stödja sidan så att jag kan fortsätta skriva artiklar som du kan läsa? Gör som Ulf Johansson och Tobias Linder, stöd mig gärna via patreon, pistolskyttens patreon. Alternativt en donation via paypal.


Stefan





3 149 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


Guest
Aug 24, 2023

Kul att läsa om Benelli MP 90, som jag faktisk haft sedan 1991. Men i morgon lämnar jag in den för försäljning hos Widforss. Den har inte använts sedan 2007 p.g.a. mina krämpor. För att kolla att den fungerade, strök jag litet olja på glidytorna, fyllde båda magasinen med sex patroner. Inga problem med att skjuta mina sista .22.🤠

Like
bottom of page